Receptek

Grúz/abház csodakence: az andzsika

Grúz/abház csodakence: az andzsika

Saly Noémi receptje

Valamelyik nyáron már közzétettem itt az erdélyi örmény zakuszka receptjét. Méltó párja ez a másik távoli különlegesség, amelyet gyerekkoromban pár évig minden nagyobb közértben árultak, szovjet importból származott, aztán eltűnt, mint az albán kagyló. Azóta siratom. A most itthon kaphatók német gyártmányok, nem is hasonlítanak. Kísérletezni kezdtem hát, és mondhatom: szépen alakul!

HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg paradicsompaprika
  • 1/2 kg csípős, húsos paprika
  • 1/2 kg sárgarépa
  • 1/2 kg zeller
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 2 nagy csokor korianderzöld
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 szál zellerzöld
  • 2-3 szál bazsalikom
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 ek kurkuma
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2-3 ek vörösborecet
  • 2 dl sűrű paradicsomlé
  • 1 dl olaj
  • 1/2 marék
ESZKÖZÖK:

Tálak, éles kiskés, húsdaráló, nagyfazék, kis üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és az egész miskulanciát (a zöldfűszereket is) ledaráljuk a húsdarálón. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, az ecetet, az olajat és a fűszereket, tűzre tesszük a kondért, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük a pépet. Nem szabad magára hagyni, mert odakap.2-3 óra kell neki, úgyhogy érdemes más konyhai teendőkkel párosítani. Akkor jó, ha nemcsak csíp, de elég sós is. Jó forrón beüvegezzük, 5 percre fejreállítjuk, mehet a dunsztba.

CIFRÁZZAM?

Ahogy a zakuszkának, ennek is házanként más-más titkos receptje van. A hozzávalók közt sok helyen említik a savanykás almát, fűszerei között pedig láttam még görögszénát, lepkeszegmagot, chilit, majoránnát, koriandermagot, és van, aki egy kis cukrot is tesz bele, bár szerintem ha a paradicsom elég édes vagy almát is használtunk, akkor ez szükségtelen.

FELHASZNÁLÁSA:

Sütni való húsok pácolásához vagy már megsült húsok mellé, sült padlizsánhoz, sült krumplihoz, zöldbabhoz, spagettihez, kemény sajtokhoz.

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább