Receptek

Birsalma−sütőtök kombó

Birsalma−sütőtök kombó

Saly Noémi receptje

Ennek a csodálatos illatú gyümölcsnek a legtöbben csak egyféle felhasználási módját ismerik: a birsalmasajtot nagymama spájzpolcáról. De mi tagadás, ez az émelyítően édes finomság kezd kimenni a divatból, nem babrálnak vele az asszonyok, tavaly ősszel láttam egy falusi ház előtt egy nagy, árva birsalmafát, ott szomorkodott alatta a földön vagy fél mázsa frissen hullott termés, senki se hajolt le, hogy összeszedje…November–decemberben még sok helyen látni a piacon, és hát nyakunkon a karácsony, mi lehet jobb a vadhúsok mellé vagy a sült kacsához? Próbáljuk csak ki!

 
HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg birsalma tisztán mérve
  • 1 kg sütőtök tisztán mérve
  • 60-70 dkg cukor
  • 1-2 db citrom leve és reszelt héja
  • 1 rudacska egész fahéj
  • 8-10 szem szegfűszeg
 
 
ESZKÖZÖK:

éles, erős kiskés, tálak, turmixgép, három lábos, üvegek, celofán

 
ELKÉSZÍTÉSE:

A birset és a tököt is kimagozzuk, felkockázzuk, két külön edényben fölteszszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha megpuhult, kevés lével leturmixoljuk, és a két pépet összekeverjük a főzőedényben. Hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és a fűszereket, még fél óráig kavargatjuk (nem szabad magára hagyni!), a végén mehet bele a citrom leve, a fahéjat kihalásszuk, a lekvárt hamar beüvegezzük, fejreállítjuk, irány a dunszt, kész.

 

 
CIFRÁZZAM?

Ebbe is tehetünk almát, de még inkább narancsot. Teljesen más irány: egy-két kupica alma- vagy szilvapálinka (innentől persze külön címke, 18+). Megint más irány: egy-egy kiskanálnyi só és frissen őrölt bors, sőt gyömbér és chili (ebből nem kell ipari mennyiséget készíteni, de pár kis üvegre valót érdemes különválasztani a többitől ezzel a különleges fűszerezéssel).

 
FELHASZNÁLÁSA:

Pirítóson is jó, de próbáljuk csak ki vadhúsok mellé, sült kacsához, májhoz, illetve megint csak sajttal! A sós-borsos változat persze csak húsokhoz-sajtokhoz való.

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább