Receptek

Borsmentás mandarinsorbet gyömbéres narancslekvárral, mákpiskótával

Segal Viktor receptje

2020. július 30.

MANDARINSORBET
HOZZÁVALÓK:
   

  • 5 dl facsart mandarinlé
  • 15 dkg kristálycukor (a gyümölcs cukortartalma és ízlés szerint)
  • 1 tk édeskömény v. ánizsmag
  • 5 dkg friss borsmenta leveleire szedve

MÁKPISKÓTA
HOZZÁVALÓK:

  • 8 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 6 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 1/2 rúd vanília kikapart magja
  • 8 dkg darált mák

NARANCSLEKVÁR
HOZZÁVALÓK:
 

  • 50 dkg narancs
  • 6-8 dkg cukor
  • 1 ek reszelt gyömbér
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
MANDARINSORBET ELKÉSZÍTÉSE:
A mandarint, az édesköménymagot és a cukrot kis lábasban felforraljuk, majd néhány percig gyöngyözve főzzük. Hozzáadjuk a borsmenta leveleit, és botmixerrel pürésítjük.

Hűtőben lehűtjük, majd fagylaltgépben elkészítjük. Ha nincs fagylaltgép otthon, akkor félóránként átkeverve 4-6 óra alatt készre fagyasztjuk.

MÁKPISKÓTA ELKÉSZÍTÉSE:
Elválasztjuk a tojások fehérjét a sárgájától. A sárgáját, a vajat, a reszelt citromhéjat, a vaníliát és a cukrot gépi habverővel kikeverjük. Hozzáadjuk a darált mákot, és alaposan elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és lazán a masszához keverjük. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és

180 °C-ra előmelegített sütőben kb.40 percig sütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük.

NARANCSLEKVÁR ELKÉSZÍTÉSE:
A narancsok két végét levágjuk, eldobjuk. A többi részét krumplihámozóval meghámozzuk, ügyelve, hogy a héj alatti fehér részt ne érintsük.

A narancsokat kimagozzuk, húsukat konyhai aprítóval ledaráljuk a vékony, külső héjdarabkákkal együtt. A darált narancshoz adjuk a cukrot, a gyömbért, lábosban felforraljuk. Alacsony hőfokon lekvárrá főzzük.

TÁLALÁSA:
A mákpiskótára helyezünk egy gombócot a mandarinsorbet-ból, és egy evőkanál lekvárt kanalazunk rá.






mák , borsmenta , mandarinlé , édeskömény , citromhéj , vaj , tojás , vanília , gyömbér , narancs

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra