Receptek

Csapósügér, csicsóka, sztrapacska

Mizsei János receptje

2020. január 28.

CSAPÓSÜGÉRFILÉ
Hozzávalók:

  • 4x100 g tisztított csapósügérfilé
  • 200 g vaj
  • 1 gerezd savanyított fokhagyma filénként
  • 1 szál citromos kakukkfű filénként

SZTRAPACSKA
Hozzávalók:

  • 600 g juhtúró
  • 650 g reszelt burgonya kinyomkodva
  • 300 g sima liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 6 g sütőpor

GŐZÖLT CSICSÓKA
Hozzávalók:

  • 800 g csicsóka
  • 500 g vaj

  • 4 szál citromverbéna
  • 80 g szárított kaporvirág
  • 60 g savanyított, szárított bodzavirág
  • 30 g balzsamecetpor
  • 4 cl verjus
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
CSAPÓSÜGÉRFILÉ
Elkészítése:

Sütőzacskóba tesszük a halat és az olvasztott vajat. Hozzáadjuk a fűszereket is, és előmelegített 75 °C-os sütőbe tesszük 15 percre, majd forró serpenyőben kérget pirítunk rá.

SZTRAPACSKA
Elkészítése:

A burgonyát lereszeljük, kinyomkodjuk és összekeverjük a juhtúróval, tojással, sóval, sütőporral, majd a liszttel, vigyázva, hogy csomómentes legyen. Gombócokat formázunk a masszából, és 90 °C-os vízben – amelybe babérlevelet és fokhagymát tettünk – 20 percig főzzük. Jeges vízben hűtjük, leszárítjuk, mangalicazsírral lekenjük, és 210 °C-os sütőben 10 percig sütjük. Tálalás előtt vékony szelet füstölt mangalicaszalonnaszeletet borítunk rá.

GŐZÖLT CSICSÓKA
Elkészítése:
A csicsókát megmossuk, talpat vágunk rá, majd tepsibe tesszük a vékonyan felszeletelt vajjal úgy, hogy a csicsóka tetejére is maradjon. Sózzuk, hozzáadjuk a verjus-t és a citromverbénát, majd lefóliázva 170 °C-os sütőben 50-60 percig sütjük. A vajat leszűrjük, lehűtjük. Mandolin vagy más szeletelő segítségével vékonyra szeleteljük. A vajat egy botmixerrel összedaráljuk a szárított fűszerekkel. Egy tepsibe kevés vajat teszünk, erre a csicsókaszeleteket, majd tálalás előtt 85 °C-os sütőben 10-15 percig melegítjük.


, sütőpor , tojás , liszt , burgonya , juhtúró , kakukkfű , fokhagyma , vaj , csapósügér , csicsóka

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra