Receptek

Csirke római tálban

Csirke római tálban

Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

PÁCLÉ

HOZZÁVALÓK:
  • 3 ek méz
  • 3 db citrom, félbevágva
  • 6 db babérlevél
  • 2 ág kakukkfű
  • 1/2 csokor petrezselyem szára
  • 4 l víz
  • 20 dkg durva szemű só
  • 20 szem bors
  • esetlegesen: 1 fej fokhagyma félbevágva
ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalókat felforraljuk, egy percig forrni hagyjuk, közben kevergetjük, hogy a só feloldódjon. Hagyjuk kihűlni, hűtőszekrénybe tesszük.

HÚS

HOZZÁVALÓK:
  • 1 db csirke, konyhakészen
  • páclé
  • só, bors
  • esetlegesen: csípőspaprika-krém vagy chiliszósz vagy tabasco
ELKÉSZÍTÉSE:

A csirkére öntjük a hideg páclevet, hogy éppen ellepje.2-6 óráig állni hagyjuk. A csirkét kivesszük, szárazra töröljük, sózzuk-borsozzuk, bedörzsöljük a csípős szósszal.

ZÖLDSÉGKÖRET

HOZZÁVALÓK:
  • 24 gerezd fokhagyma, héjában
  • 3 kis fej hagyma, félbevágva
  • 4 db érett paradicsom, hámozva, nagyobb darabokra vágva
  • 12 db zöld olajbogyó
  • 100 ml olívaolaj
  • 100 ml száraz fehérbor vagy száraz vermut
  • 50-60 g vaj
  • szalonnabőrke
ELKÉSZÍTÉSE:

A római tálat 1 órára vízbe áztatjuk. Utána elrendezzük benne a zöldségeket a bőrkével, felöntjük a folyadékokkal. A zöldségágyra ültetjük a fenti módon előkészített, nyers csirkét. A tálat lefedve tesszük a hideg sütőbe, a hőmérsékletet 180 °C-ra állítjuk. Egy óra elteltével az edényt kivesszük, fedelét levesszük, 10 percig állni hagyjuk. Közben maximumra (vagy grillfokozatra) állítjuk a sütőt. Ilyenkor a csirke sápadt-félkész állapotban van. Bedörzsöljük vajjal, és a római tálban már fedél nélkül tesszük vissza a forró sütőbe.(Éttermi viszonyok közt szalamander alá.) Addig sütjük, míg szép pirult-barna színt nem kap. Ez lehet 15-20 perc (szalamanderben rövidebb idő).

TÁLALÁS

A csirkét daraboljuk és a zöldkörettel tálaljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább