Receptek

Eperdzsem

Eperdzsem

Saly Noémi receptje

HOZZÁVALÓK:
  • 2 kg eper
  • 2 db citrom húsa és a lereszelt héja
  • 2 db narancs
  • 2 db narancs leve
  • 1 kg cukor
  • 2 ek pektines befőzőcukor
  • 1 csapott kk frissen őrölt fekete bors
ESZKÖZÖK:

Nagylábos, kisebb tálak, éles kiskés, reszelő, citromnyomó, borsőrlő, kicsi üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:

Az epret megmosom, jól lecsöpögtetem, lecsumázom, szükség esetén kisebb darabokra vágom. A citromokat forró vízben nagyon alaposan, kefével lesikálom, megszikkasztom, a héját lereszelem, majd gondosan lepucolom a fehér bundát, és a gyümölcsöt fél gerezdekre aprítom. A két narancsot is megtisztítom, a gerezdeket két-három darabba vágom, majd az összes gyümölcsöt, a másik két narancs levét meg a borsot jól átkeverem a sima cukorral. Egy éjszakára kiteszem a spájzba, másnap reggel főzöm. Türelmesen kell kevergetni, kis lángon, másfél óra hosszat is, mire besűrűsödik. Akkor jöhet a befőzőcukor, rottyan egyet azzal is. Apró üvegekbe adagolom, fejre állítom, öt perc múlva mehet a dunsztba, kész. Legalább egy-két hét pihenés kell neki, de próbálom megállni, hogy az első hóig ne bontsam föl...

CIFRÁZZAM?

Az epernek kiváló cimborája az ananász is: a piacon olykor meg lehet csípni elfogadható áron egy-két kicsit túlérett "határesetet".Ne féljünk tőle, nagy késsel fölkarikázva könnyű megpucolni. A kemény közepét ki kell vágni (el lehet rágcsálni), a gyümölcshúst pedig az eperhez adni. Citrom abba a változatba is kell. És ha végül véletlenül belecsurran egy deci fehér rum vagy egy kis konyak...

FELHASZNÁLÁSA:

Télen királyi reggeli: az a kis bors úgy átmelegíti az embert, hogy csuda. Ha nem bírjuk ki addig, akkor csordítsunk egy kanállal a csokifagyira, persze lengjen az ormán egy friss mentalevél is. Egészen más irány: jó érett camembert vagy brie, sőt rokfort mellé, egy szelet pirított kaláccsal, és kivételesen valami üde, zamatos fehérborral.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább