Receptek

Fehér csokoládé, spárga, matcha tea

Fehér csokoládé, spárga, matcha tea

Szabó Zsuzsa receptje

MATCHA TEÁS MADELEINE

HOZZÁVALÓK:

  • 100 g Koronás Porcukor
  • 100 g vaj
  • 140 g mandulaliszt
  • 10 g matcha tea
  • 2 db M-es méretű,
  • szobahőmérsékletű tojás

ELKÉSZÍTÉSE:
A tojást, a cukrot, a mandulalisztet és a matcha teát összekeverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat (1). Sütőpapírral bélelt tepsire kenjük (2), 160 °C-on 9 percig sütjük, majd hagyjuk lehűlni.

(1.)(1.)
(2.)(2.)
  

A SPÁRGA ELŐKÉSZÍTÉSE:

A spárgát megmossuk. Két szálat félreteszünk, és zöldséghámozóval csíkokat gyalulunk belőle. A maradék szárakat feldaraboljuk, a spárgafejeket félretesszük. Vizet forralunk, teszünk bele sót, cukrot és egy csipet szódabikarbónát, majd miután felforrt, kis lángon hagyjuk gyöngyözni a vizet. A spárgacsíkokat 10 másodpercig forrázzuk, majd jeges vízbe átemeljük (3).

(3.)(3.)

Utána a spárga szárait tesszük a vízbe, és nagyobb lángon kb. 4-5 perc alatt készre főzzük. Kivesszük, lehűtjük, majd ugyanezt megismételjük a spárgafejekkel, kb. 3 percig főzzük, lehűtjük. Konyhai robotgépben vagy botmixerrel pépesítjük, sűrű szövésű szűrőn átszűrjük. A lecsöpögött spárgalével és a fennmaradt rosttal külön dolgozunk tovább, a spárgalevet kevés vízzel felöntjük, hogy 100 g legyen.

SPÁRGAZSELÉ

HOZZÁVALÓK:

  • 100 g spárgalé
  • 3 g
  • 1 db zselatinlap

ELKÉSZÍTÉSE:
A spárgalevet felforraljuk, a hideg vízbe beáztatott zselatinlapot belekeverjük (4), beleöntjük a szilikonformába (5), hagyjuk lehűlni és 2 órán keresztül dermedni a fagyasztóban.

(4.)(4.)
(5.)(5.)

FEHÉRCSOKOLÁDÉ-MOUSSE

HOZZÁVALÓK:

  • 160 g fehér csokoládé
  • 70 g tejszín
  • 200 g tejszínhab
  • 1 db lime héja és leve
  • 2 db zselatinlap

ELKÉSZÍTÉSE:
A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe. A tejszínt felforraljuk, a kicsavart zselatinlapokat beletesszük és hozzáöntjük a fehér csokoládéhoz (6), ha nem olvadna fel a csoki, vízgőz fölött kevergessük, míg egynemű krémet (ganache) nem kapunk.

(6.)(6.)

A lime reszelt héjat és levét hozzáadjuk a ganache-hoz (7), majd miután kihűlt, fellazítjuk a tejszínhabbal (8).

(7.)(7.)

 

(8.)(8.)

SPÁRGAFAGYLALT (OPCIONÁLIS)

ELKÉSZÍTÉSE:

  • 250 g tej
  • 50 g tojásfehérje (kb. 1,5 tojás)
  • 10 g Koronás Kristálycukor
  • 350 g forrázott spárga, ami a szűrésből maradt
  • 1 db zselatinlap
  • 5 g

ELKÉSZÍTÉSE:
Vízgőz fölött a tejet, a tojásfehérjét, a cukrot és a sót 82 °C-ig melegítjük, beletesszük a hideg vízbe áztatott, majd kicsavart zselatinlapot, és vízfürdőben hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, a spárga-„pépet” konyhai robotgép segítségével egyneműsítjük, leszűrjük (9), és fagylaltgépben készre fagyasztjuk.

(9.)(9.)


ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A matcha teás madeleine-ből kiszúróval tésztakarikákat szúrunk ki. A szilikonformát félig megtöltjük fehércsokoládémousse-szal (10), belenyomjuk a spárgazselét, majd tovább töltjük mousse-szal (11), rátesszük a madeleine-korongot (12) és betesszük a fagyasztóba. 4 óra alatt annyira megfagy, hogy ki tudjuk emelni a formából. Megvárjuk, amíg kiolvad.

 

(11.)(11.)

 

(10.)(10.)

 

DÍSZÍTÉS

HOZZÁVALÓK:
zöldalmakocka, a spárgacsík, borsócsíra, júdásvirág, maradék fehércsoki-mousse, pisztácia, matcha tea por Tetszés szerint díszítjük és tálaljuk.

(12.)(12.)

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.