Ízvadászat »  Világkonyha

Fűszeres-körtés-krémsajtos szelet

Fűszeres-körtés-krémsajtos szelet

2017.02.21.

Berta Gréta receptje

Berta Gréta és Domonkos Dávid indul a World Chocolate Masters versenyen

A World Chocolate Masters versenyek történetében először szurkolhatunk magyar indulóknak: Berta Gréta és Domonkos Dávid képviseli hazánkat február 26-án, Varsóban.

Hetedik alkalommal kerül megrendezésre a francia Cacao Barry által megálmodott World Chocolate Masters, melyet a csokoládé kreatív felhasználásának népszerűsítésére hoztak létre. A 2017-2018 januárja között megrendezésre kerülő nemzeti előszelekciókon a chefek és csokoládékészítők, a nemzetközi közönség, a szakmai zsűri és sajtó képviselői előtt mérik össze tudásukat. A 20 nemzeti selejtező győztesei jutnak tovább és képviselik majd hazájukat a döntőben. A döntő 2018 őszén Párizsban, a Salon du Chocolat kiállításon kerül megrendezésre, amely minden harmadik évben ad otthont a világ legprofesszionálisabb csokoládé versenyének. A verseny történetében először lesz lehetőség arra, hogy magyar indulóknak szurkoljunk, ugyanis a 2017/18-as széria varsói előszelekciójában két versenyző - Berta Gréta és Domonkos Dávid - képviseli hazánkat február 26-án, az Expo Sweet 2017. kiállításon.

A Magyar Konyha olvasói számára ajánljuk Berta Gréta egyik desszertjének receptjét:

Fűszeres-körtés-krémsajtos szelet

(10 adag)

LINZERLAP

HOZZÁVALÓK:

  • 75 g Koronás Kristálycukor
  • 75 g vaj
  • 35 g tojássárgája (1,5 db)
  • 110 g liszt
  • 3 g sütőpor

ELKÉSZÍTÉSE:

A cukrot a vajjal kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, és hozzákeverjük a sütőporos liszthez. A linzertésztát 20 percig hűtőben pihentetjük, majd szilikonos sütőpapír között kinyújtjuk fél cm vastagságúra 170 °C-os előmelegített sütőben 20-22 percig gőzmentesen arany barnára sütjük.

KÖRTERAGU

HOZZÁVALÓK:

  • 665 g körte kockára vágva
  • 135 g Koronás Kristálycukor
  • 3 g fahéj
  • 5 db szegfűbors
  • 35 g keményítő

ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalókat a keményítő kivételével feltesszük főni. Amikor már majdnem forr a levet eresztett körte, a keményítőhöz hozzáadunk 30 ml vizet, és csomómentesen elkeverjük, majd alapos keverés mellett hozzáadjuk a körtéhez. Ismét felforraljuk.

MANDULÁS LAP

HOZZÁVALÓK:

  • 50 g tojásfehérje
  • 35 g Koronás Kristálycukor
  • 25 g Koronás Kristálycukor
  • 45 g mandulaliszt
  • 10 g keményítő
  • 1/2 db lime héja

ELKÉSZÍTÉSE:

A fehérjét a 35 g cukorral habbá verjük, majd hozzákeverjük a lime héját. Végül a többi cukorral együtt a szárazanyagokat is belekeverjük a tojásba. 200 °C-os előmelegített sütőben 10 percig gőzmentesen sütjük.

KRÉMSAJTOS-VANÍLIÁS GANACHE

HOZZÁVALÓK:

  • 100 ml tejszín
  • 65 ml tej
  • 165 g Philadelphia krémsajt
  • 1/2 rúd vanília
  • 2 db zselatinlap

ELKÉSZÍTÉSE:

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A többi hozzávalót feltesszük főni, folyamatosan keverjük, amíg a krém eléri a 80 °C-ot, akkor belekeverjük a zselatin-lapokat. Ezután hűtőben hagyjuk állni legalább 2 órán keresztül. Robotgép segítségével kihabosítjuk.

FŰSZERES ZSELÉ

HOZZÁVALÓK:

  • 85 ml víz
  • 1/2 rúd fahéj
  • 2 db szegfűbors
  • 1/2 rúd vanília
  • 15 g Koronás Kristálycukor
  • 1 db zselatinlap

ELKÉSZÍTÉSE:

A fűszeres zselét készítjük el utoljára. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A többi alapanyagot feltesszük főni. Amikor a fűszeres víz felforrt, takaréklángon még 5 percig a gázon hagyjuk, leszűrés után hozzáadjuk a zselatinlapokat.

HOZZÁVALÓK:

  • sárgabaracklekvár mentalevél

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:

A linzerlapot felforrósított sárgabarack-lekvárral leheletvékonyan megkenjük, rátesszük a körteragut, majd ráhelyezzük a kihűlt mandulás lapot, a lapra pedig rákenjük a krémsajtos ganache-t. Elkészítjük a zselét. Amikor kezd kocsonyásodni, ráöntjük a krémsajtos rétegre, és vékonyan elkenjük. Mentalevéllel díszítjük.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább