Receptek

Fűszervajmártás

Fűszervajmártás

Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje 5 fő részére

FŰSZERVAJ

HOZZÁVALÓK:
  • 25 dkg vaj
  • 5 ek fűszernövény (pl: petrezselyem, turbolya, tárkony, snidling)
  • 2 db salotta, finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 1 kk cayenne-i bors
  • 3 ek száraz fehérbor
  • 1/2 citrom leve
 
ELKÉSZÍTÉSE:

A fűszernövények szezonálisan változhatnak, legalább négyfélét használjunk. A füveket finomra vágjuk, így keverjük a szobameleg vajhoz a többi hozzávalóval. Alaposan összekeverjük, hűtőszekrénybe tesszük.


ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
  • 8 ek zöldségalaplé
  • 2 ek száraz, jó savú, nem túl illatos fehérbor
  • 1 ek fehérborecet (pl. tokaji)
  • 25 dkg fűszervaj
  • 2 db paradicsom, hámozva, kimagozva, finomra vágva
 
ELKÉSZÍTÉSE:

Az alaplevet, a bort és a borecetet felforraljuk, kis lángon 1-2 evőkanálnyira sűrítjük. A lábost körbeforgatva, több részletben adjuk hozzá a fűszervajat. Felforrnia már nem szabad, az optimális hőmérséklet 60 °C. Amikor a krémes mártás összeállt, hozzáadjuk a friss paradicsomot, és nagyon röviden felfortyantjuk. Azonnal tálaljuk.


TÁLALÁSI JAVASLAT:

Ajánlható vörös márnához, vagy édesvízi halak közül elsősorban süllőfiléhez, esetleg harcsához.

 

 

MÁS ÍZESÍTETT VAJAK:

A fűszervajak Franciaországból terjedtek el. A műfaj egyik nagy klasszikusa, a „Café de Paris” azonban éppenséggel nem francia eredetű. A genfi Coq d’Or séfje készítette először, még a harmincas években, ő adta tovább a receptet fiának, a genfi Café de Paris tulajdonosának. A kompozíció nevet szerzett a családnak, a receptet titkosították, oly sikeresen, hogy az eredeti recept végül elsikkadt a sok új variáció között. A lényeg: sokféle markánsabb fűszernövény szerepel benne, továbbá szardella, citrom és brandy.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább