Receptek

Kacsa- és libamájterrine

Kacsa- és libamájterrine

Kalla Kálmán receptje 8 fő részére

HOZZÁVALÓK:

  • 750 g hízott kacsa- és libamáj kierezve és 20 mm vastag szeletekre vágva
  • só, frissen őrölt fehér bors
  • tokaji aszú vagy konyak, ízlés szerint
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉSE:
A májszeleteket sóval, borssal ízesítjük, meglocsoljuk 5 cl tokaji aszúval vagy konyakkal. Vákuumtasakba tesszük és lezárjuk. Ennek hiányában öntapadós fóliába szorosan csomagoljuk be. Hűtőben érleljük 24 órán át.

Tepsire egymás mellé helyezzük a szeleteket.80 °C-os sütőbe tesszük, addig, míg a maghőmérsékletük eléri az 52 °C-ot (kb.12-15 percig). Ekkor kivesszük, 3-4 percet állni hagyjuk, majd formába tesszük a szeleteket.

Egy sor kacsamáj, egy sor libamáj rétegezve. A formákat púposra kell tölteni. A betöltött formákat öntapadós fóliába tekerjük, szorosan. Tálcára tesszük, és egy dobozos tejjel lepréseljük. Hűtőben hagyjuk 24 órán át. A dobozos tej a fölösleges zsiradékot a forma és a fólia közé fogja nyomni, ami hidegen megköt.

Kibontásnál a kifolyt májzsírt tegyük el. A formát vágjuk körbe, pár percre állítsuk meleg vízbe, és borítsuk ki vágódeszkára.

ALMATERRINE

HOZZÁVALÓK:

  • 5 db szép nagy alma
  • 1 dl tokaji aszú
  • 20 g zselatin

ELKÉSZÍTÉSE:
Az almákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, kicsumázzuk. Egy szélesebb lábosban elkeverjük a bort a zselatinnal. Felmelegítjük, és a gerezd almákat fedő alatt puhára pároljuk rajta. A puha almákat formába helyezzük, szorosan egymás mellé tesszük, púposra, mint a májat. Öntapadós fóliába csomagoljuk, 24 órára hűtőbe rakjuk, ugyanúgy lepréseljük, mint a májat. Kibontjuk, körbevágjuk, vágódeszkára borítjuk.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább