Receptek

Kacsamáj chilis mangóval, házi kaláccsal és kakukkfűhabbal

Kacsamáj chilis mangóval, házi kaláccsal és kakukkfűhabbal

Gyurik Gábor receptje 10 fő részére

HOZZÁVALÓK:
  • 1,5 kg hízott kacsamáj
  • 4 db érett mangó
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 db friss chili
  • 5-6 szál friss kakukkfű
  • 1 dl szőlőmagolaj
  • 2,5 dl tejszin
  • só, bors
ELKÉSZÍTÉSE:

A kacsamájakat lebenyeire szedjük, a felesleges hájat és ereket eltávolítjuk róla, majd egyforma, 4-5 cm vastag szeletekre vágjuk. Sütés előtt sózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk, majd felhevített serpenyőben mindkét oldalát hirtelen megsütjük. A májszeletek közé szórhatunk egész gerezd fokhagymát pucolatlanul és friss kakukkfűágakat. Ha megpirult, tepsibe szedjük át a szeleteket, és 160 °C-os sütőben 3-4 perc alatt készre sütjük. A mangókat meghámozzuk és 1/2 centiméteres kockákra vágjuk. Egy mangót csak felszeletelünk, és kis lángon kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk, majd turmixoljuk és szitán átpasszírozzuk. Az így kapott mangópürét a tűzre visszatesszük, a chilit apró kockára vágva és a már felkockázott mangót hozzáadjuk, majd kb. 2 perc főzés után kihűthetjük. A habhoz: a petrezselymet és a kakukkfüvet száráról leválasztjuk, felhevített, de nem forró szőlőmagolajban a leveleket ropogósra sütjük, kiszedjük, lecsepegtetjük, majd a tejszínnel erős fokozaton összeturmixoljuk, leszűrjük. Szifonba töltjük, és meleg vízfürdőbe tesszük tálalásig. 

KALÁCS

HOZZÁVALÓK:
  • 55 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 ek cukor
  • 2 dl zsíros tej
  • 10 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉSE:

A langyos tejben elkeverjük a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet, a vajat és az élesztős tejet összedolgozzuk, majd letakarva kelesztjük. Ezután három egyenlő részre osztjuk, és hengereket gyúrunk belőle. Ezeket összefonjuk, majd ismét kelesztjük. Ha megkelt, lekenjük tojással, és 180 °C-os sütőben 30-35 percig sütjük. Tálalás előtt a kalácsból szeleteket vágunk, amelyeket vajon megpiríthatunk.

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább