Receptek

Kamillás, citromos koszorúfánk

Kamillás, citromos koszorúfánk

Szrimácz Dóra és Marjai Bea receptje (12 db)

ÉGETETT TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:

  • 95 g kenyérliszt (BL 80)
  • 7 g Koronás Kristálycukor
  • 4 g
  • 82 g vaj
  • 82 g teljes tej (3,5%-os)
  • 82 g víz
  • 3 db L-es tojás (165 g)
  • 25 g muscovado cukor
  • 120 g szeletelt mandula

ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet és a vizet összeöntjük, beletesszük a vajat (1), lassú tűzön felolvasztjuk, majd belekeverjük a sót és a kristálycukrot. Amikor felforrt, folytonos keverés mellett beleszórjuk a lisztet. Néhány percig (addig, ameddig tésztakéreg képződik a főzőedény alján) közepes lángon folyamatosan mozgatva főzzük. Keverőtálba öntjük, keverés mellett hűtjük. Egyenként hozzákeverjük a tojásokat, homogén masszává dolgozzuk.

Olajjal vékonyan kikent, lisztezett sütőlemezen 7 cm átmérőjű köröket jelölünk ki. Habzsákból 15 mm átmérőjű csővel a jelölések mentén 12 db karikát nyomunk a tésztából (2).

A tésztakarikákat megszórjuk muscovado cukorral és szeletelt mandulával. 190 °C-on 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

CITROMLEKVÁR

HOZZÁVALÓK:

  • 370 g Meyer citrom (kb. 3 db, Ebből: 150 g citromlé, 40 g héj, 6 g citrommag
  • 50 g víz
  • 200 g Koronás Kristálycukor

ELKÉSZÍTÉSE:
Az alaposan megmosott citromokat zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk, úgy, hogy a héjon a lehető legkevesebb fehér hártya maradjon. A héjat apróra vágjuk, a citromok levét kifacsarjuk, a magokat félretesszük. A héjat lobogó forró vízben 3 percig főzzük, majd leszűrjük. A citromlét és az 50 g vizet elkeverjük a cukorral, a leforrázott héjjal, majd hozzáadjuk a magokat tüllzacsóban (3). 20 percet alacsony lángon forraljuk, a magokat eltávolítjuk, majd kihűtjük. A lekvár hűlés közben is sűrűsödik.

KAMILLÁS KRÉM

HOZZÁVALÓK:

  • 9 g szárított kamilla vagy jó minőségű kamillatea
  • 175 g víz
  • 35 g kukoricakeményítő
  • 45 g Koronás Kristálycukor
  • 6 db L-es tojás sárgája (kb. 90 g)
  • 265 g teljes tej
  • 35 g vaj
  • 135 g olvasztott vaj

ELKÉSZÍTÉSE:
A kamillát a vízzel leforrázzuk, ázni hagyjuk (4). A tejet felforraljuk, a keményítőt összekeverjük a cukorral és a tojássárgájával. Apránként adagoljuk a forró tejet a tojásos keverékhez, majd az egész elegyet visszaöntjük a főzőedénybe. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a leszűrt kamillateát és a 35 g vajat. Fóliával légmentesen letakarjuk, hűtőben teljesen kihűtjük. A hideg krémet habverővel fényesre keverjük, hozzácsorgatjuk az olvasztott, meleg vajat, mellyel világosra habosítjuk.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A fánkokat félbevágjuk (5). Az alsó tésztakarikákon eloszlatjuk a citromlekvárt. A krémet habzsákból a lekvárra fodrozzuk (6). Befedjük a felső tésztakarikákkal, porcukorral meghintjük, és virágmézet csorgatunk a tetejére.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább