Receptek

Káposztaleves

Káposztaleves

Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

A LEVES

HOZZÁVALÓK:
  • 50 g libazsír
  • 3 salotta (vagy kis fejű vöröshagyma vagy sonkahagyma), finomra vágva
  • 2 szál zeller, vékony szeletre vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 1 kávéskanál mustármag
  • 5 szem fekete bors, mozsárban durvára zúzva
  • 3 szem borókabogyó, mozsárban durvára zúzva
  • 1 babérlevél
  • 200 ml fehérbor
  • 100 ml édes szamorodni
  • 1 és 1/4 l szárnyas- vagy zöldségalaplé
  • 300 g érett (erősebb ízű) savanyú káposzta durvára összevágva
  • 200 ml tejszín
  • só, cukor, citromlé
ELKÉSZÍTÉSE:

A zsiradékon a hagymát és a zellert üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, röviden tovább pároljuk. Hozzáadjuk a borsot, mustármagot, borókát, babért, felöntjük a borokkal, a harmadára sűrítjük. Felöntjük a levessel, kétharmadára sűrítjük, beletesszük a savanyú káposztát, 10 percig ázni hagyjuk, a levet leszűrjük (a zöldségeket a szűrőben jól kinyomjuk).

Beleöntjük a tejszínt, felforraljuk, 5-10 percig csendesen forraljuk. Nagyon kevés sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, botmixerrel kissé felhabosítjuk.

A FŰSZEROLAJ

HOZZÁVALÓK:
  • kisebb csokor friss kapor
  • 150 ml olívaolaj
  • 1/2 csokor petrezselyem
ELKÉSZÍTÉSE:

A fűszernövényeket összeturmixoljuk az olívaolajjal, állni hagyjuk, majd leszűrjük.

TÁLALÁS

A levesbe betétként jól illik a véres hurkával töltött derelye, a hús- vagy zsemlegombóc, vagy akár a pirított kenyérszelet, amit az asztalnál adunk bele az utolsó pillanatban. Végül meglocsoljuk a fűszerolajjal. Forrón fogyasztjuk.

BETÉT

ELKÉSZÍTÉSE:

Megbízható hentestől a piacon jobb fajta véres hurkát veszünk. A tölteléket kihántjuk a bőréből, kevés kockára vágott tokaszalonnát, párolt hagymát, néhány evőkanál tejszínt és kevés főtt-füstölt marhanyelvet keverünk bele. Ezt töltjük a tésztába (Ázsia-boltokban kapható például mélyhűtött won-ton tészta).A töltött tésztabatyut hablapáttal forrásban lévő vízbe csúsztatjuk, és néhány perc alatt készre "húzatjuk".

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább