Receptek

Madártej

Palotai Csaba receptje

2021. január 18.
  • 0,5 l tej
  • 7 tojássárgája
  • 1 vaníliarúd
  • 300 ml tejszín
  • 4 g iota (zselésítő-sűrítő, algából nyerik, kapható gourmet- és cukrászati szaküzletekben)
  • 160 g nyers cukor
  • 1 csipet tengeri só
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A tejet thermomixbe öntjük, belekaparjuk a vaníliarúd belsejét. A mixert ötös fordulaton 70 °C-ig melegítjük. Közben a tojássárgáját külön tálban a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a iotát, majd lassan a thermomixben felmelegedett tejhez adjuk. A gépet 70 °C-on tartjuk még 3 percig. Amikor elkészült, folyamatos keverés mellett hűtjük le. A kész madártej egyharmadát vastag falú habszifonba töltjük (ha lehet, ISI szifonba), egy patronnal. 30 perc elteltével még egy patront nyomunk rá.

TÁLALÁS:

A lehűtött madártejet tálkába merjük, a szifonból rányomjuk a habot. Tehetünk rá csokoládégranitét.

TIPPEK HÁZTARTÁSOKNAK:
A hagyományos madártej egyszerű angolkrém – vagyis tojássárgája, cukor, só és tej keveréke.
Ha késhegynyi lisztet adunk hozzá, akkor csökken a tojás kicsapódásának a veszélye. A fehér habot igen könnyű elkészíteni mikrohullámú sütőben.
A fehérjéhez felverés közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, majd mikor már kemény a hab, hőálló edényben betesszük a mikróba.
A legalacsonyabb fokozatra állítva egy percig készítjük (látni fogjuk, hogy duzzad a hab, mint a bárányfelhő). Ekkor késsel ellenőrizzük az állagát, ha nem elég kemény még, akkor meghosszabbítjuk a készítési időt.

ÍZESÍTÉSI LEHETŐSÉGEK:

A tojáskrémet ízesíthetjük karamellaszósszal, kakaóval vagy fekete csokoládéval, jól illik a tetejére a pirított mandulapehely vagy a pisztácia.


tej , tojás , tejszín , iota , vaníliarúd

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra