A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Madártejszelet

Tamás és Bittera Dóra receptje

2018. május 16.
HOZZÁVALÓK:

8 db tojásfehérje
8 ek porcukor
8 ek liszt
1/2 csomag sütőpor
A
KRÉM HOZZÁVALÓK:

250 g vaj
100 g porcukor
8 dkg tojássárgája
5 ek porcukor
5 ek liszt
1 rúd vanília kikapart magja
400 ml tej


ÖSSZEÁLLÍTÁSAHOZZÁVALÓK:

100 ml mascarpone
400 ml tejszínkevés porcukorA mascarponét összekeverjük a tejszínnel, és krémesre verjük. A vajas sárgakrémet a tésztára kenjük, erre kenjük a fehér tejszínkrémet. Hűtőbe tesszük, hagyjuk megdermedni. Kakaóporral meghintve tálaljuk. Több napig eláll. A mascarpone nagyon eltérő minőségben kapható. Keressünk jobb minőséget szaküzletekben. Kifejező íze van például az Aldiban kapható mascarponénak, ez sokat emel a sütemény fényén.
Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

ELKÉSZÍTÉSE:

A sütőt
°C-ra melegítjük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport és a porcukrot, 1-2 csipet sót is adunk hozzá. A tojásfehérjét habbá verjük. Amikor már kezd keményedni, fokozatosan beleadagoljuk a lisztes-cukros keveréket. A habos masszát vékonyan kivajazott-lisztezett 20×30 cm-es tepsibe terítjük, a sütőbe tesszük.

ELKÉSZÍTÉSE:

A vajat a
g porcukorral habosra keverjük, félretesszük. A tejet felforraljuk a vaníliarúddal és a kikapart magjával. Levesszük a tűzről, a vaníliarudat kivesszük (hagyjuk megszáradni, ebből később vaníliás cukrot készítünk). Habosra keverjük a tojássárgáját a többi cukorral. Belekeverjük a lisztet, majd a masszához néhány kanálnyi forró tejet adunk, elkeverjük, és még néhány kanálnyi forró tejjel hígítjuk. A tejet mérsékelt lángra tesszük, ebbe keverjük bele a hígított tojásmasszát, felforraljuk. (A liszt hozzáadása miatt a tojás nem fog kicsapódni.) Amikor a krém besűrűsödött, hagyjuk hűlni, majd amikor már testhőmérsékletű, belekeverjük a cukros vajkrémet.

desszert