Receptek

Női szeszély

Kocsis Regina receptje

2020. augusztus 24.
  • 125 g puha vaj
  • 50 g cukor
  • 10 g élesztő
  • 4 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 300 g liszt
  • 1 csipet só
  • 2 dl tej
  • 4 db tojásfehérje
  • 150 g cukor
  • 100 g darált dió
  • 10 ek sárgabaracklekvár
  • 60 g durvára vágott dió
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Az élesztőt fél deciliter langyos tejbe morzsoljuk, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot és egy kiskanál
lisztet, tegyük félre meleg helyre felfutni. A puha vajat a porcukorral keverjük habosra, adjuk hozzá
a tojássárgáját, a citrom héját és az élesztős keveréket, majd felváltva a lisztet és a maradék tejet.

Sütőpapírral bélelt 20×30 centis tepsiben simítsuk el, majd konyharuhával lefedve langyos helyen
kelesszük 30 percig.

175 °C fokra előmelegített sütőben süssük 25 percig.


Közben a tojásfehérjét habbá verjük 150 g cukorral és egy csipet sóval, majd forgassuk hozzá a darált diót.

A sütőből kivett tésztát kenjük meg a lekvárral, óvatosan oszlassuk el rajta a tojásfehérjehabot, majd szórjuk meg a durvára vágott dióval, és süssük még további 15 percig.

Szeletelés előtt hagyjuk hűlni.


Fricska vagy dicséret? Hogy a női szeszély elnevezés honnan ered, dicséretnek vagy fricskának szánta-e a kitalálója, azt valószínűleg sosem fogjuk megtudni, de már az Ínyesmesternél és Váncza süteményeskönyvében is szerepel. Magyar Eleknél két verzióban is megtalálható, mindkettőnek kötelező eleme a tojásfehérjehab.


vaj , élesztő , tojás , liszt , citrom reszelt héja , tej , dió , sárgabaracklekvár