Receptek

Rumos dinnye

Rumos dinnye

Saly Noémi receptje

Mostantól októberig örülhetünk a kisebb-nagyobb, sima vagy rücskös héjú, zöld, sárga vagy narancsbélű, mosolygós sárgadinnyéknek. Vásárláskor a nyúl orrára hagyatkozom: ha ő picit megrágta, biztosra mehetek én is. (Ha netán mégis sikerül egy kevésbé édes példányba botlani, jó lesz előételként sonka mellé.) És persze teszek el idén is pár üveggel: dzsemnek, savanyúságnak.

A rumos dinnye macerás és költséges finomság, de bőven megéri a ráfordított pénzt és időt.

HOZZÁVALÓK:

  • 2 kg kemény sárgadinnye (tisztán mérve, héj és mag nélkül)
  • 1,2 kg Koronás kristálycukor
  • 8 dl víz
  • 5 dl rum

ESZKÖZÖK:

Tálak, nagyfazék, éles nagy és kis kés, fa vagy műanyag szűrőkanál, üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:

A dinnyét 2 cm-es kockákra vágom, a cukorból és a vízből szirupot készítek, felforralom, leszedem a habját, majd hozzátöltöm a rumot, és amikor újra forr, beleteszem a gyümölcsöt. Addig kell főzni, amíg üveges nem lesz. Keverni nem jó, csak rázogatni kell.

A kockákat a szűrőkanállal kihalászom a szirupból egy cseréptálba, a levet pedig lassú tűzön addig főzöm tovább, amíg be nem sűrűsödik, mint a méz.

Ráöntöm a dinnyére, letakarom, két napig hűvös helyen pihentetem. Akkor a levet megint leszűröm, felforralom, és forrón a dinnyére öntöm. Amikor kihűlt, be lehet üvegezni, mehet egyenest a spájzba.


CIFRÁZZAM?

Ugyanez készíthető kemény őszibarackból vagy a kettőből vegyesen. Persze jól néz ki, ha többféle színű dinnyét vagdosunk a tálba. Karalábévájóval csinos gombóckákat is lehet kanyarintani a gyümölcsből (a gyerekek boldogan fogják kirágni a csipkés maradék héjat).


FELHASZNÁLÁSA:

Szemenként! Fagyit, tortaszeleteket koronázni, még apróbbra vágva gyümölcsrizsbe − vagy egy bánatos téli estén csak úgy bekapni egyet-kettőt, vigasztalásul. Bár alkohol nem sok marad benne, nem gyerekcsemege.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább