Receptek

Szilvás, fehér csokoládés desszert

Szilvás, fehér csokoládés desszert

Bakos Rebeka és Matus István receptje 6 fő részére

KEKSZ

HOZZÁVALÓK:

  • 150 g vaj
  • 140 g Koronás Kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 180 g liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 db lime héja

ELKÉSZÍTÉSE:
A vajat és a cukrot kicsit kihabosítjuk, hozzákeverjük a tojást (1) és a lime héját.

(1.)(1.)

A sütőport és a lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a masszához, és egyneműre összedolgozzuk. Sütőpapírra vékonyan kikenjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 12 percig sütjük. Ha megsült, kivesszük, és azonnal kiszúrjuk a kekszeket (2). Fontos: ne engedjük a tésztát kihűlni, mert törni fog és nem tudjuk kiszúrni!

(2.)(2.)

GLAZÚR

HOZZÁVALÓK:

  • 85 ml céklával színezett víz
  • 150 g Koronás Kristálycukor
  • 100 g glükózszirup
  • 110 ml tejszín
  • 150 g fehér csokoládé
  • 10 g étcsokoládé
  • 1 db apróra vágott cékla
  • 5 db zselatinlap

ELKÉSZÍTÉSE:
A zselatinlapokat jeges vízbe tesszük, egy forralóedényben a céklával színezett vizet, a glükózszirupot, a cukrot és a céklát elkezdjük forralni. Beletesszük a fehér csokoládét, az étcsokoládét (3) és a tejszínt, s még 2-3 percig forraljuk. Átszűrjük, kivesszük a jeges vízből a zselatinlapokat, és óvatosan hozzákeverjük az átszűrt sziruphoz. Hagyjuk kihűlni – 25 °C-nál ne legyen melegebb, mert nem tudjuk szépen áthúzni vele a desszertünket.

(3.)(3.)

FEHÉRCSOKOLÁDÉ-MOUSSE

HOZZÁVALÓK:

  • 100 g fehér csokoládé
  • 2 db tojássárgája
  • 3 ek Koronás Porcukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 db fahéjrúd
  • 1,5 dl tej
  • 1 db lime héja
  • 4 db zselatinlap
  • 200 g könnyűre felvert tejszín

ELKÉSZÍTÉSE:
A zselatinlapokat jeges vízbe tesszük. A tojások sárgáját, a tejet, a porcukrot, a fahéjrudat, a vaníliarúd kikapart magját és a lime héját vízgőz felett 80 °C-ig felfőzzük és átszűrve a fehér csokoládéra öntjük (4).

(4.)(4.)

Hozzáadjuk a vízből kivett zselatinlapokat, majd 25°C-ig visszahűtjük. Ha kihűlt, finoman hozzákeverjük a felvert tejszínt. Ezután tetszés szerinti szilikonformába töltjük (5), kifagyasztjuk, ha kifagyott, kivesszük a formából, a glazúrral áthúzzuk (6), és ha lecsöpögött teljesen róla a glazúr, már rá is rakhatjuk a kiszúrt kekszünkre. Tetszés szerint szilvafagylalttal és fahéjas szilvával kínáljuk.

(5.)(5.)

 

(6.)(6.)

SZILVAFAGYLALT

HOZZÁVALÓK:

  • 200 g szilva
  • 2 ek Koronás Porcukor
  • 500 g mascarpone
  • 50 g cukrozott sűrített tej
  • 2 dl habtejszín

ELKÉSZÍTÉSE:
A tejszínt a cukorral könnyű habbá verjük. A szilvát a sűrített tejjel és a mascarponéval összeturmixoljuk. Ízlés szerint tehetünk bele fahéjat. A két krémet összekeverjük, fagyasztóba tesszük, és 3 óránként megkeverjük.

SÜLT FAHÉJAS CUKROS SZILVA

ELKÉSZÍTÉSE:
2 db friss szilvát félbevágunk, és egy kisméretű tepsire helyezzük. A tetejüket megszórjuk barna cukorral, és közéjük helyezünk 2 rúd fahéjat. 140 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ha kész, kihűtjük, és már lehet is díszíteni a desszertünket.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.