Receptek

Töltött karalábé

Töltött karalábé

Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

9-10 cm átmérőjű, friss, tavaszi karalábét választunk. A nagy száras leveleket levágjuk, a belső zsengékből kettőt meghagyunk. Levágjuk a kalapot, a gumót meghámozzuk, a belsejét kivájjuk - maradjon kb. fél cm vastag fal. A kivájt karalábét és a tetőt lobogva forró sós-cukros vízben majdnem készre főzzük, addig, amíg már majdnem puha, de még legyen egy kis harapása. A kivájt részeket közben külön kevés vaj és víz keverékén, fedő alatt megpároljuk. Tölteléknek gombapépet és zsemlés fasírtot készítünk.

A GOMBAPÉP (DUXELLES)

6 dkg salottát finomra vágunk, 8 dkg vajon 2 percig fonnyasztjuk. Hozzáadunk 30 dkg finomra vágott gombát és kevés friss citromlevet. 10 percig kis lángon hagyjuk, míg a vegetációs folyadék el nem párolog. Kevés tejszínt adunk hozzá, besűrítjük. A gombapépet fele-fele arányban hagyományos zsemlés fasírthoz keverjük.

A ZSEMLÉS FASÍRT

Összegyúrunk 25 dkg darált húst, 1 db tejbe vagy vízbe áztatott és kicsavart zsemlét, 1 kis fej hagymát finomra vágva és vajon puhára párolva, 5 dkg tokaszalonnát és 3 dkg főtt sonkát kis kockára vágva, majd sót, borsot és szerecsendiót adunk hozzá. A gombás és a húsos részt összekeverjük, és az előkészített karalábéba töltjük. Tepsibe tesszük, fele-fele arányban alaplevet (vagy vizet) és vajat adunk alá, 180 °C-os sütőben készítjük mintegy 10 percig. 3 percenként meglocsoljuk.

A MÁRTÁS

A mártáshoz fejenként 100 ml szárnyas-vagy zöldségalaplevet sűrítünk, körülbelül egyharmadára. Fejenként 2-2 evőkanál tejszínt és tejfölt keverünk bele, 1-2 percig sűrítjük, végül fejenként 2 dkg kockára vágott jéghideg vajat adunk hozzá, és a serpenyőt körkörösen mozgatva selymes emulziót hozunk létre. A végén finomra vágott friss kaprot, petrezselymet vagy - mint képünkön - csíkra vágott medvehagymát, pirított gombát, párolt karalábédarabokat adunk bele.

MEGJEGYZÉS:

Hasonló módszerrel készíthetünk gombás rizottóval vagy tisztán gombával töltött karalábét.
Ha nincs időnk megtölteni a zöldséget, akkor szeletre vágjuk, megpároljuk, és a fenti mártással főzelékként tálaljuk. A tölteléket pedig fasírtként adjuk rá.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.