Receptek

Túrógombóc eper-mangó salátával

Túrógombóc eper-mangó salátával

Kovács Gergő receptje

A gombóc

Hozzávalók:

  • 40 g pirított búzadara
  • 6 g zselatin
  • 300 g tej
  • 1/2 db citrom lereszelt héja
  • 1/2 db narancs lereszelt héja
  • 60 g kristálycukor
  • csipet só
  • 100 g áttört túró
  • 100 g felvert tejszínhab

Elkészítése:
A zselatinlapokat vízbe áztatjuk. A grízt lepirítjuk, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a kristálycukrot, sót, citrom- és narancshéjat, felfőzzük, ha kész, levesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett zselatint. Ha kézmeleg, hozzákeverjük az áttört túróhoz (1), majd laza mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínt, végül félgömbformába töltjük és fagyasztóba tesszük. Ha megfagyott, kifordítjuk a formából, és a két félgömböt összetapasztjuk (2).

(1.)(1.)

(2.)(2.)

Eper-mangó saláta

Hozzávalók:

  • 100 g eper
  • 100 g mangó
  • 2 kanál méz
  • 1/2 db citrom leve

Elkészítése:
Az epret és a mangót kockákra vágjuk, mézzel és citromlével átkeverjük, majd hűtőbe tesszük (3).

(3.)(3.)

Bergamottkrém

Hozzávalók:

  • 110 g kristálycukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 40 g bergamottlé (citrusféle)
  • 40 g citromlé
  • 100 g tojás (2 db)

Elkészítése:
A hozzávalókat egy edénybe tesszük, majd gőz felett sűrű krémmé főzzük (4). Még melegen szűrőn átszűrjük, majd kihűtjük.

(4.)(4.)

Mandulás morzsa

Hozzávalók:

  • 150 g mandulaliszt
  • 150 g szeletelt mandula
  • 150 g barna cukor
  • 90 g vaj
  • csipet só

Elkészítése:
A hozzávalókat kézzel vagy robotgéppel morzsalékosra dolgozzuk (5), 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd 170 °C-on 12 perc alatt aranybarnára sütjük (6).

(5.)(5.)

(6.)(6.)

Édes tejföl

Hozzávalók:

  • 100 g tejföl
  • 1/2 db citrom leve
  • 30 g porcukor

Elkészítése:
A tejfölt simára keverjük, hozzáadjuk az átszitált porcukrot és a citromlevet, majd hűtőbe tesszük.

Összeállítása:

Ha pohárban tálaljuk, belekanalazzuk az epermangó salátát, egy nyomózsákból rányomjuk a bergamottkrémet (7), majd rászórjuk a mandulás morzsát (8).

(7.)(7.)

 

(8.)(8.)

A kiolvadt gombócokat szintén a mandulás morzsába hempergetjük (9), és a pohárba helyezzük. A végén az édes tejfölt a gombócra kanalazzuk (10).

(9.)(9.)

(10.)(10.)

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.