Receptek

Vadkacsapástétom és vajaljabonbon, szedres jogonézmártogatóssal

Paskó Csaba receptje:

Vadkacsapástétom és vajaljabonbon, szedres jogonézmártogatóssal

Paskó Csaba atya receptje 10 fő részére

Vadkacsapástétom

Hozzávalók:

  • 2 db kizsigerelt vadkacsa, amit több napra páclébe teszünk
  • leveszöldségek, fűszerek

Páclé

Hozzávalók:

  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 db narancs
  • 5 szem bors
  • 2 szem szegfűszeg
  • 3 db babérlevél
  • 1 ek ecet
  • 1 kk só
  • 5 dl száraz fehérbor
  • 1 l víz

Elkészítése:
A páclé annyi legyen, amennyi a húst ellepi. Gyengén ecetes vízbe sót, karikákra vágott vöröshagymát, sárga- és fehérrépát, egész borsot, szegfűszeget, babérlevelet és narancskarikát teszünk. Néhány percig forraljuk, majd a húsra öntjük, és lefedve hűtőbe tesszük legalább 24 órára, de a két nap az ideális.

A pácolás után a kacsákat megmossuk, és klasszikus húslevest főzünk belőlük. Az én módszerem, hogy felteszem hideg vízbe, felmelegítem forrásig, és a húsból kicsapódó fehérjét nem leszűröm, hanem teljesen leöntöm a húsról, a húst megmosom, majd újra felteszem hideg vízbe főni. Így biztosan kristálytiszta lesz a levesem.

A kacsaleves kötelező eleme a sárga- és fehérrépa. Mehet még bele kelkáposzta, zellergumó, karalábé, egész paradicsom, paprika, hagyma, amibe beleszúrok három szem szegfűszeget, fokhagymagerezd. Egy szál póréhagymát félbevágok, babérlevelet és néhány szál kakukkfüvet csomagolok bele, összekötözöm és a levesbe dobom.

A húsleves klasszikus fűszere a szemes fekete bors, de kerülhet bele zellerzöld, petrezselyem, szerecsendió- virág és egy kis sáfrány is. Só ízlés szerint. A gondosan főzött, kész húsalaplevet sok minden máshoz is felhasználjuk.

A kacsákat, miután megfőttek, lecsontozzuk, majd kacsazsírral ledaráljuk és apró lyukú szitán átpasszírozzuk. Sóval, borssal ízesítjük, és formában hagyjuk kihűlni.

Szedres jogonézmártogatós

Hozzávalók:

  • 3 ek szederlekvár
  • 1 ek akácméz
  • 1 ek portói bor
  • 2 dl görög joghurt
  • 1 ek majonéz
  • 1 kk durvára vágott pirított dió
  • kaporlevél díszítésnek
  • házi tejfölből készült vajalja

Elkészítése:
A szedret, akácmézet és a portói bort összeforraljuk egy pillanatra, és hagyjuk kihűlni. A joghurtot és a majonézt összekeverjük, egy kiskanállal teszünk bele a szedres öntetből is. Poharakba szedjük, pirított dióval megszórjuk, és a maradék szederlekváröntetből csorgatunk a tetejére. Kaporral díszítjük.

A vajalját felmelegítem, és bonbon formában hagyom kidermedni. Mielőtt a vendégeknek kínálom, legalább egy órát áll szobahőmérsékleten, hogy szépen kenhető legyen.

A fonott kalács klasszikus kelt tészta: vajjal, tojássárgájával, több sóval, kevés cukron felfuttatott élesztővel kidolgozott tészta, amit kelesztés után megfonunk, még egy kicsit kelesztjük, tojással megkenünk, és aranybarnára sütünk. Nálunk karácsonykor és húsvétkor kenyér helyett kerül az asztalra. 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.