Receptek

Zselézett pezsgőleves fánkocskákkal

Zselézett pezsgőleves fánkocskákkal

Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

LEVES

HOZZÁVALÓK:
  • 3 lap zselatin
  • 250 ml természetes édes bor
  • 350 ml száraz pezsgő (jól működik Szentesi József pinot noir rozéjával)
  • 100 ml cukorszirup
  • 200 ml hideg száraz pezsgő
ELKÉSZÍTÉSE:

A hideg vízben megáztatott és alaposan kicsavart zselatint kevés meglangyosított édes borban feloldjuk.Hozzákeverjük a többi bort, a szirupot és a száraz pezsgőt, éjszakára hűtőbe tesszük.Tálalás előtt kivesszük, átkeverjük, felöntjük a hűtött pezsgővel.Mélytányérban tálaljuk.Betétként adhatunk egyszerű félbevagy negyedbe vágott epret (amit előtte alaposan megtisztítunk és leszárítunk), vagy friss, apró fánkot.

FÁNKOCSKA (LEVESBETÉT)

HOZZÁVALÓK:
  • 500 g liszt
  • 250 ml tej
  • 20 g  friss élesztő
  • 50 g cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 50 g vaj kockára vágva
  • 2 cl 80%-os Stroh rum
  • citromhéj (esetleg narancshéj is) reszelve
  • nagyon kevés őrölt fahéj
  • tisztított vaj a sütéshez
  • 2 csipet 
ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalók feltétlenül legyenek mind szobahőmérsékletűek.Az élesztős „kovászhoz” a tejet meglangyosítjuk, belecsipegetjük az élesztőt, hozzáadunk csipetnyi cukrot és 100 g lisztet.Ruhával lefedve langyos helyen félóráig kelni hagyjuk.A többi lisztet keverőtálban összekeverjük a cukorral és a sóval, közepébe mélyedést nyomunk.Ebbe adjuk bele a tojássárgáját, a rumot, a citromhéjat, a fahéjat, körbe a vajkockákat.Ráöntjük a már megkelt élesztős előtésztát, tésztát gyúrunk.Letakarva egy órán át pihentetjük, míg duplájára nem nő.Ezután átgyúrjuk, lefedve ismét kelni hagyjuk.Mikor másodszor is megkelt, még egyszer átgyúrjuk, és kinyújtjuk 4 cm vastagra.Olajos tenyérrel kis gombócokat formázunk belőle, ezeket kissé ellapítva újra letakarjuk, állni hagyjuk, míg ismét kissé meg nem duzzadnak.A tisztított vajat 5-6 cm magasan lábosba öntjük, 170 °C-ra hevítjük.Ebben sütjük a fánkot, félidőben megforgatva.Szitára vesszük ki, ízlés szerint meghintjük kevés porcukorral.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.