GasztroHírek  » 

Régi módszer alapján mentik a vodkásüvegeket

Régi módszer alapján mentik a vodkásüvegeket

2019.11.27.  | Orbán Szilvia

Az amerikai családi filmek kihagyhatatlan alapképei közé tartozik az előkertbe dobott újságok, illetve az ajtó előtt várakozó, teli tejesüvegek látványa. Bár azt hihetnénk, a tej házhozszállításának ez a módszere már a múlté, valójában sok helyen még a mai napig működik, sőt, más ágazatokat is megihlet. Ilyen az, amikor rájönnek, hogy mégis a régi seprű sepert jobban.

Nyugat-Cololrado államban, North Folk Valley-ben közel 20 éve üzemel a Jack Rabbit Hill Farm, amely működését organikus farmként kezdte, majd tevékenységét biodinamikus borok, kézműves pálinkák, ciderek készítésével, és gyógynövények termesztésével bővítette. A gazdaság alapítója, Lance Hanson most új, innovatív ötlettel állt elő,

amellyel a bárokban és éttermekben szemétbe kerülő üveghulladék mennyiségét szeretné csökkenteni.

A Jack Rabbit Hill ugyanis vodkát is készít, s a MEII névre keresztelt italt ezentúl nem új palackokban tervezi teríteni Coloradóban, hanem – egy korábban már remekül bevált rendszerből inspirálódva – be fogja gyűjteni a vendéglátóhelyeken kiürült üvegeit, írja a FoodAndWine.

A tej házhozszállításának ez a módja évtizedeken keresztül általános volt az Egyesült Államokban:

a tejet literes palackokban szállították a megrendelők küszöbére,

majd a kiürült üvegeket a kézbesítő később ugyaninnen begyűjtötte, és visszaszállította a gyártóhoz – ahol átvizsgálás, tisztítás és sterilizálás után újra felhasználhatták azokat.

A rendszer egyszerűsége és könnyű kivitelezhetősége felkeltette Hanson érdeklődését.

„Mi lényegében ugyanezt csináljuk – nem más ez, mint a régi, jó öreg tejes házhozszállítási szisztéma, csak tettünk bele némi csavart” – fogalmazott. „A szesziparban tapasztalható pazarlás már régóta piszkálta a csőrünket, amikor volt egy aha-élményünk a tejes palackokkal. Elkezdtünk tájékozódni, vajon a rendszer megvalósítható lenne-e szeszes italokkal is, és amikor egyértelművé vált, hogy igen, nem sokat teketóriáztunk, hogy a MEII esetében bevezessük.”

A farm – főként koktélokhoz használt – vodkájának üvegeit ezentúl a szeszfőzde csapata begyűjti a vele kapcsolatban álló csaposoktól, és – megfelelő előkészületek után – újra felhasználja. Úgy tudni, hogy ezzel a módszerrel a MEII pillanatnyilag az első és egyetlen olyan amerikai szeszmárka, amely hasonló kereskedelmi „visszaváltó” programmal büszkélkedhet.

Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (US EPA) legfrissebb hozzáférhető adatai szerint 2015-ben az ottani szeméttelepek mintegy 7 millió tonna üveghulladékot kezeltek – összehasonlításképpen: ugyanebben az évben körülbelül 3 millió tonna üveghulladék került újrahasznosításra.

A Jack Rabbit Hill Farm egyébként természetesen nem az egyetlen, jobbító szándékú vállalkozás az államban; sok kisebb-nagyobb vállalkozás tűzte zászlajára a pazarlás elleni harcot. Az egyik legbiztatóbb, egyben legújabb projekt a Vessel nevéhez fűződik:

a vállalat nemrégiben indította el jövő tavaszig tartó pilot programját, amely során 11 kávézóban ajánlják fel a vásárlóknak azt a lehetőséget, hogy a szokásos papírpohár helyett rozsdamentes acélbögrékbe kapják a kávét.

Aki ezt az opciót választja, az ital elfogyasztása után 5 napig viheti vissza a vásárlás helyére, vagy akár a kihelyezett Vessel-kioszkokba a poharat, amelyet a cég összegyűjt, tisztít és fertőtlenít, majd újra kiszállít – az eszméhez híven természetesen kerékpárokon – a kávézókba.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.