GasztroHírek  » 

Rejtő Jenőre emlékezik Erzsébetváros

Rejtő Jenőre emlékezik Erzsébetváros

2018.04.12.  | VJ

"Nagyon finoman készíti az ételeket, barátom - mondta az angol. - Uram - felelte szerényen Brigeron, a félszemű rabló -, Levinnél tanultam a szakácsmesterséget."

Az egész gyerekkorom úgy telt el, hogy nem mertem megkérdezni, kicsoda is az a Levin. Hol van a vendéglője? Senki nem tudta. És senki sem kíváncsiskodott, mivel a Grand Hotel tulajdonosa olyan "büszke pirulással" mondta ezt, és olyan nagy erejű ember volt, hogy felháborodása nem ismert volna határokat.

Pedig akkor már mindent tudtunk Levinről. Hogy nem tud olvasni, hogy alapjában békés természetű,

bár időnként megvadul, ilyenkor pénzt lop az ezredpénztárból, megszökik, beül egy drága étterembe és a sárga földig "leeszi magát".

Aztán jelentkezik a legközelebbi őrsön és várja a büntetést. Fél évig semmi baj vele. Aztán újra kitör rajta a "krémes vész", vagy a "kotlettveszettség" és megint: lopás, szökés, evés. Ain-Szefrában például (az utolsó vasútállomás a sivatag peremén), amikor elfogták, erőszakkal kellet kicsavarni a kezéből a palacsintát.

Levin az igazi ínyencek sorába tartozott, a curnonskyk, brillat-savarinek fajtájába, akik egy vértanú önmegvetésével viselték sorsukat. Álmában fennhangon recepteket mormolt (hatfogásos halvacsorát vizionált), amit a garnizon kiéhezett legionáriusai nem vettek jónéven, ezért vagy csajkával verték fejbe, vagy élve akarták eltemetni. De ő nem engedett az elveiből.

Úriember még a sivatagban sem rakja a burgonyát arra a tányérra, amiből a húst eszi, csakhogy a húslé a körettel összekeveredjen.

A halat pedig frissen reszelt péksüteményben rántjuk és csak kispolgári egyén eszi az articsókát vajas morzsával. Gyakran hangoztatta: "Végy egy istenverte távoli garnizont. Ha beleteszel egy puha jellemű embert és a Szahara lassú tűzénél megsütöd, az illető bármikor feltrancsírozható." Ez az életrecept Levin módra.

Az angol Teesside egyetem kutatói nemrég arról számoltak be, hogy az étrend befolyásolja a bűnözésre való hajlamot. Ha a nehézfiúk szotyoláznak, hamarább elvágják egymás torkát, mivel az olajos magvakban lévő mangán agresszióra ösztönöz. Mexikó és az Egyesült Államok fegyintézeteiben már évek óta "békítő" börtönkosztot kapnak az elítéltek, egy kormányprogram pedig a táplálkozástudomány és a pszichoterápia segítségével igyekszik jó útra téríteni a rablógyilkosokat.

Az amerikai kormányhivatalok - sajnálatos módon - nem tanulmányozták Rejtő Jenő életművét. A Nagy Levin pontosan tudta, melyik bűnözőnek milyen a gusztusa.

"A rablógyilkosok csak nyárson és roston sült húsokat készítettek jól, azt is csak egészen angolosan. Az orgazdák és besurranó tolvajok specialitása volt a hal. Igazi tyúklevest és főtt marhahúsokat a zsarolók készítettek, viszont az édes tésztát, habos dolgokat a leánykereskedők és zsebtolvajok tanulták el hamar."

Kiderült ez Őfelsége fegyintézetében is, az angliai Sutton községben, ahol megszállott emberbarátok börtönéttermet nyitottak. A Dutyiban (The Clink Restaurant) dolgozó 25 fegyenc hamar ráébredt, hogy a vendéglátás ("konyhakéssel elkövetett rablás") jövedelmezőbb szakma, mint a betörés, ráadásul nem is büntetik.

Ilyen állásra vágyott Levin is egész életében. De ő csak nadrágvasaló volt. Aztán a Cape Town-i fogházban (ahová betörésért került) a walesi herceg lába elé vetette magát: "Sir! Én főzni akarok! Miért van az, hogy mindent tanulhatnak a rabok, csak főzni nem?!" A trónörökös annyira meghökkent, hogy otthagyta a fogdában a hajószakácsát. Így tanult meg főzni Levin. Akár híres is lehetett volna, akár a század nagy séfjei: Escoffier vagy Bocuse. De nem így történt. A Savoy Hotelből vasra verve vitték vissza a börtönbe. Rejtőnél a dolgok és az emberek azért javulnak meg, hogy újra el tudjanak romlani.

Irány a Király!

Ha kedvet kaptak Nagy Levinre vagy Rejtő Jenőre, hétvégén Erzsébetvárosban, a K11 Művészeti és Kulturális Központban (1075 Bp., Király u. 11). a helyük:

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.