GasztroHírek  » 

Rizottóval ünnepel az Olasz Gasztronómiai Világhét

Rizottóval ünnepel az Olasz Gasztronómiai Világhét

2019.11.18.  | MKO

November 18. és 24. között immár negyedik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét! A rendezvény az olasz kormány, az olasz Külügyi- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium és egyéb intézmények kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a minőségi konyhát, annak minden aspektusával együtt: kultúra, kutatás, innováció, biodiverzitás és a régiók identitása. A 2015-ös Világkiállításhoz hasonlóan, a Világhét az olasz táplálkozásfilozófia, a táplálkozási ismeretek és a fogyasztók megfelelő tájékoztatásának a fontosságát hirdeti. Az elmúlt három évben a Gasztronómiai Világhét keretén belül 110 országban több mint 4500 rendezvényre került sor.

Az idei év központi témája: „Tudatos táplálkozás, ízléskultúra”. A programsorozat célja egyrészt az, hogy tudatosítsa az étel és az egészség között fennálló kapcsolatot, másrészt az is, hogy új érzékszervi tapasztalatokat nyújtson a fogyasztók számára. A táplálkozási ismeretek és a kiegyensúlyozott, helyes táplálkozási minta aspektusain túlmenően a Gasztronómiai Világhét arra is törekszik, hogy újra felfedezzük azon területeket, ahol eredetileg előállították a jellegzetes olasz termékeket, valamint betekintést nyújt az „Italian sounding” jelenség elleni küzdelembe is.

A Gasztronómiai Világhét Budapesten rizottó-kurzussal vette kezdetét, amelynek díszvendége Cristina Bowerman volt, aki Michelen-csillagos étterem séfjeként, az Olasz Ízek Nagykövetei Egyesületének elnökeként tartotta meg mesterkurzusát. Rizottójábát valtellinai bresaola marhasonkaés cetarai szardella ízesítette.

A Világhét gazdag programkínálatot nyújt

Az idei év főszereplői a rizottó, a nyers pármai sonka, a parmezán, a modenai balzsamecet, az extra szűz olívaolaj és a bor lesznek. November 18-án hétfőn kerül sor az első „Nemzetközi Alessandro Narducci Díj” díjkiosztójára, amelynek díjazottjai a fiatal szakácstehetségek közül kerülnek ki. A díjkiosztót három vendéglátóipari oktatási intézet – Datini di Prato (Toscana), Aldo Moro di Santa Cesaria (Puglia) és Tor Carbone (Lazio) – mesterkurzusa követi, amelynek során fiatal tanulók készítenek ízletes fogásokat saját régiójuk ételeiből.

Késő délután az Akademia Italiában egy olasz Aperi-Cocktail nyújt kikapcsolódást.  November 19-én kedden Luisa Torri egyetemi tanár, a pollenzói Gasztronómiai Tudományok Egyeteme Érzékszervi Vizsgálatok Laboratóriuma Igazgatójának vezetésével a balzsamecet alapanyagául szolgáló mustok illatait fedezhetjük fel a lágy textúrájú parmezán sajt kíséretében. Este az „Ízlés szerint fűszerezve” c. film vetítésén „Arturo chef” életénék viszontagságait ismerhetjük meg. 

November 20-án szerdán Luisa Torri a pármai sonka különleges ízvilágát ismerteti meg velünk, megkóstolhatjuk két cég sonkáját és felfedezhetjük a közöttük lévő különbségeket. Este egy érdekes, a „Leonardo és a bor” c. dokumentumfilm segítségével – 500 évvel a halála után – megismerhetjük a nagy lángelme, Leonardo da Vinci szőlőültetvényeit.

A filmvetítés után Vinci-beli borokat kóstolhat a közönség. November 21-én csütörtökön egy, a Nébihhel közösen szervezett konferencián a vendéglátóiparban dolgozóknak nyújtunk hasznos információkat; csütörtök délelőtt egy szakmai borkóstolóval egybekötött szemináriumra is sor kerül, este pedig egy borszakértő és egy séf mesélnek az ételek és a borok párosításáról. November 22-én pénteken szakmai napot szervezünk újságírók és a turisztikai szektorban működő vállalkozások képviselőinek részvételével, akik egy interaktív, az érzékszerveiket is igénybe vevő utazáson vehetnek részt, miközben megismerhetik néhány olasz régió jellegzetes fogását.

A részletes program megtalálható az Olasz Nagykövetség, az Olasz Kultúrintézet, az Olasz Kereskedelemfejlesztési Intézet és a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara honlapjain.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.