GasztroHírek  » 

Robot keresheti az eltemetett pezsgőritkaságokat

Robot keresheti az eltemetett pezsgőritkaságokat

2019.05.14.  | Orbán Szilvia

A Pol Roger legújabb mentési terve szerint a 130 éve beomlott pincét egy speciális, megerősített alagúton keresztül közelítené meg a robot.

Ahogyan arról az óriási lelet felfedezése után mi is hírt adtunk, a patinás múltú Pol Roger borház munkatársai tavaly a cég egyik telkén, Épernay-ben, építési munkálatok közben, egy földalatti kamrát fedeztek fel. Hamar kiderült, hogy mibe botlottak:

1900. február 23-án épp azon a helyen történt a vállalat legnagyobb katasztrófája, amikor is a rossz időjárási viszonyok miatt beomlott a borház pezsgőraktára, amelynek következtében összesen csaknem másfél millió palack és 500 hordó nemes ital került a romok alá.

A korabeli mentési kísérletek sorra kudarcot vallottak, így a céget vezető fivérek végül arra jutottak, hogy felhagynak a próbálkozással, és nem kockáztatják tovább az akcióban részt vevő emberek életét.

Így a romok egy hosszú évszázadon át álltak érintetlenül, egészen a tavaly indított építkezésig. A szerencse ez alkalommal a Pol Roger oldalán állt, ugyanis a kamrára még a munkálatok első szakaszában talált rá az egyik munkagép. Az üvegtörmelékek között szinte azonnal találtak egy tökéletesen érintetlen palack Champagne-t is, majd ezen felbuzdulva sikerült még további néhány sértetlen üveget a felszínre segíteni.

„Nagyjából egy éve 26 palackot találtunk, de a mentési akciót végül félbe kellett szakítanunk, mert kezdett a dolog nagyon veszélyessé válni. Azt azonban tudjuk, hogy 1900-ban 1-1,5 millió üveg tűnt el, ezért mindenképpen szerettünk volna módot találni arra, hogy ezt az elképesztő leletet megmentsük” – nyilatkozta a Pol Roger elnöke, Laurent d’Harcourt, aki azt is elmondta, hogy a vállalat azóta specialistákkal egyeztet a lehetőségeket latolgatva, és úgy tűnik, megvan az optimális megoldás.

A leginkább sikerrel kecsegtető, és legkevésbé veszélyes terv a szakértők szerint az, ha egy gépet küldenek le a nemes italokért, egy speciális furaton keresztül.

„Ha egy robot végzi a munkát, senkit nem sodrunk életveszélybe” – hangsúlyozza a Pol Roger képviselője.

Hogy pontosan mi várja majd a robotot, azt pontosan még senki sem tudja, de az mindenesetre biztató, hogy a 2018 elején talált üvegek kitűnő állapotban kerültek a felszínre. „Az italok tökéletesen tiszták, és a dugók is épek” – lelkendezett akkoriban a cég pincemestere, Dominique Petit.

A Pol Roger elnöke szerint találhatnak akár az 1870-1880-as évekből is ép palackokat, de mivel a századfordulón nem volt szokás a pezsgő hosszú évekig érlelése, valószínűbb, hogy a beomlás előtti évekből – 1892 például egy legendás évjárat volt – maradt fent a legtöbb üveg.

Egy biztos, ha egy gép végzi a feltárást, attól biztosan nem kell majd tartani, hogy közben valaki megdézsmálja a különleges leletet.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.