GasztroHírek  » 

Sajtmustra az etyeki Gasztrosétányon

Sajtmustra az etyeki Gasztrosétányon

2018.09.17.  | MKO

A Kárpát-medence legjobb sajtkészítői hozzák el remekeiket az etyeki Gasztrosétányra. Lesz sajtműhely vajköpüléssel és parenyica nyújtással, sajtverseny, gasztronómiai és kézműves vásár, sőt Sajtkukac játszótér, utcazene és számos élményprogram!

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete szeptember 29-én már hatodszor rendezi meg a Sajtmustrát, de első alkalommal az etyeki Gasztrosétányon! Erre a szép őszi szombatra Etyekre, az Újhegyi pincesorra költöznek a Kárpát-medence legjobb sajtkészítői, hogy bemutassák, kóstoltassák termékeiket.

Megtekinthetjük a sajtkészítés teljes menetét, láthatjuk a sajtfüstölést és parenyica nyújtást,

kipróbálhatunk a vajköpülést, és bátran kérdezhetünk is a mesterektől. 

A Workshop keretein belül a legkülönfélébb sajtokat kóstolhatjuk össze válogatott borokkal Herczeg Ági (nemzetközi borakadémikus, az első magyar női Master of Wine aspiráns) útmutatásai alapján. Természetesen a profik részére lesz sajtverseny is, a látogatók pedig kedvükre válogathatnak majd a Gasztrosétány boros és ételkínálatból vagy szórakozhatnak a nagyszerű utcazenészek muzsikájára. A gyermekeket a Sajtkukac játszótér várja majd ahol szórakozás közben, ügyességi játékokon keresztül ismerkedhetnek a sajtkészítés folyamatával a tejfejéstől kezdve a sajthordáson és préselésen keresztül a kóstolásig.

Lássuk tehát a Sajtmustra részleteit, hogy

mivel készülnek a helyiek a Vendégeik fogadására:

1. Gingalló Csokoládéműhely
Nyitott műhely – csokoládékésztés bemutató (10:30, 12:00, 13:30, 15:00, 16:30 órakor)
Különleges kézműves csokoládék kóstolója egész nap a forró italtól a csokinyalókáig!
2. Sajtkukac játszótér
Ismerd meg a sajtkészítés folyamatát ügyességi játékokon keresztül: tejfejés, tej- és sajthordás, alvadék kezelés, préselés és kóstolás.
3. Aubergine Terasz
Padlizsán- és zakuszkakrém csészében
Grillezett gomolya salátával
BBQ pulled pork szendvics káposztasalátával és BBQ oldalas rozmaringos burgonyával
4. Desszert Pince
mézes- almás camembert pite
vörösborban párolt körte vaníliakrémmel és szőlőkrémes csokitorta
5. Gradowski Birtok
Hagyományos magyaros ételek és szekszárdi borok
6. Milán Pince – Zalán Faház: Gábor konyhája
Sült csülök és marhapörkölt tarhonyával és házi rétes
7. Sobol Pincészet és Erdélyi Ízek Udvara
Brassói lucskos káposzta, friss és érlelt sajtkülönlegességek, erdélyi miccs faszénen sütve
Etyeki borok, Tarpa pálinka, tiltott Csíki sör és sörpárlat
8. Árpás Laci Sonkamester Pincéje
Délvidéki ízek, grillvarázs
Kézművesek: Greta Handmade Design, Gyurma Trend, Jáger Juli Keramikus, Marmaladys, Sápi Gyümölcsborok, Schubert Méhészet, Sziráczki Glass
9. Halmi Pince
Folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök
Levendulás és mentás fröccs
Madzag & Csomó: karkötők, nyakláncok
10. Szent Orbán Pince:
Valaha Tanya
11. Etyeki Sörmanufaktúra
12. Tátrai Pince
A pincészet borainak kóstolója és vására
13. Rezeda Terasz
Boros sajtleves és szarvas-raguleves
Lecsó tarhonyával, tarja, vagy csirke steakkel
Sajttorta szőlőlekvárral
14:00 óra: Budai Project
14. Sajtkészítők utcája
A Kárpát-medence legjobb sajtkészítőinek bemutatója, kóstolója és vására
15. EtyekVin Pince
Helyi borok és grillvarázs
16. Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek), Vabrik Pince (Etyek)
STELÁZSI – válogatott finomságok a kamrából
Caffé Go
17. Dvorák Vendégudvar
Parasztudvar-látogatás: birka, kecske, liba, kacsa és kicsinyeik
Füstölt vásár és falusi ízek: betyárleves füstölt hússal, csülkös-körmös pacalpörkölt, sült csülök párolt káposztával és grilltál
Szörp és lekvárvásár
18. Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd)
Borsajtoló - Ízpárosítás Herczeg Ágnessel (nemzetközi borakadémikus, az első magyar női Master of Wine aspiráns), valamint Gábossy Ádám (SZEGA Camembert Kft.) és Hegedűs Imre (Sajtkészítők Egyesülete) sajtszakértőkkel. Kezdés: 11.00, 13.00, 15.00 és 17.00 órakor. Regisztráció a helyszínen.  
11:00 - 15:00 óra: Szabadtéri gyermek- és kézműves programok
15:00-18:00 óra: Kaiser Zoltán és zenekara
Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására
Grill ételek és rétes
19. Etyeki Sajtútállomás:
Sajtműhely: bőrkötényes sajtmesterek avatnak be a sajtkészítés titkaiba. Lesz többek között parenyica nyújtás, vajköpülés, sajtfüstölés is!
20. Rókusfalvy Birtok:
Kóstoló és vásár a Birtok boraiból.
21. Buzál-Mórocza Pince
Kóstoló és vásár a pincészet boraiból, sajt és stifolder kóstoló.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.