Ízvadászat » Alapanyagok

Saly Noémi

Saly Noémi

2013.09.30.

Saly Noémi Spájz című rovatában mindig a szezonnak megfelelő lekvárt, chutney-t, befőttet készít. Itt a körte és a dér csípte bogyók időszaka.

Ha van gyümölcs, amelyikre szinte mindig igaz: ronda, de nagyon finom, hát az az apró szemű nyári és kora őszi körte. Aki piacra jár, jól ismeri azokat az ezerráncú falusi néniket, akik 80-100 kilométert vonatoznak hajnalban, hogy kirakják az asztalkára az előző délután köténybe szedett, itt-ott foltos, alaktalan, sőt − rágondolni is borrrzalom − kukacos jószágokat, és még ők kérjenek elnézést, hogy száz forintot gondolnak kilójáért. A tudatlan vevők utálkozva eveznek tova, én viszont azonnal lecövekelek, és felvásárolom a készletet. Aztán esetleg veszek még valamit: két marék áfonyát, szedret vagy pár fürt Otellót meg néhány citromot.

Hozzávalók:

2,5 kg érett, apró körte
1/2 kg fekete áfonya, szeder vagy szőlő
60 dkg cukor
2 db citrom 

Eszközök:
Kisvájdling, tálak, kiskés, nagylábos, kis üvegek, celofán.

Elkészítése:

A megmosott körtét felnégyelem, magházát kiszedem, de nem hámozom meg, csak azt vágom le róla, ami csúnyán barnult, rothadásnak indult. Kockára vágom, rácsavarom az egyik citrom levét, hozzákeverem a cukrot, és legalább 2-3 órára (vagy egész éjszakára) békén hagyom. Akkor jól átkeverem megint, megfőzöm (15-20 perc), és ha kicsit lehűlt, leturmixolom. A színe, hát az valószínűleg borzalmas lesz (főleg, ha zöld héjú a gyümölcs), de nem sokáig kell dicstelenül szomorkodnia: visszateszem a tűzre, és amikor újra forr, belezúdítom a bogyókat meg a másik citromot, meghámozva, felkockázva. Folyamatosan kavarni kell, mert pöfög, köpköd, de nem kell neki sok: 5-10 perc után, amint a bogyók felhasadtak és a dzsem színe szép bordóra változott, hamar beüvegezem, fejreállítom, és már mehet is a dunsztoló kosárba.

A recept folytatását megtalálják  a Magyar konyha októberi számában!

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.