GasztroHírek  » 

San Franciscóban imádják a magyar konyhát

San Franciscóban imádják a magyar konyhát

2018.01.08.  | Orbán Szilvia, kép: Duna, Thrillist, Eater

Még az Egyesült Államok legdrágább városában is megállja a helyét a magyar konyha. Több amerikai gasztronómiai oldal is felkapta San Francisco közép-európai, zömében magyar ételeket kínáló éttermét, a Dunát, amelyet már a város egyik legjobbjának tartanak.

A kiváló házias ételek egyik legjobb lelőhelye Közép- és Kelet-Európa. A régió ételei sok hússal készülnek, szénhidrátban gazdagok, a tészták rendkívül ízletesek, a fogások pedig gyakran készülnek tejtermékek felhasználásával – kezdi a Duna éttermet bemutató cikkét a Thrillist.

Ám Amerikában a közép-európai konyha iránt érdeklődők dolga nem túl egyszerű, hiszen alig van olyan vendéglátóhely, ahol megkóstolhatnák a finom ízeket; emellett azt is be kell látni, hogy egy ilyen profilú éttermet nyitni elég kockázatos:

a siker nem borítékolható előre.

A rizikó pedig tovább nő, ha az ember az USA legdrágább városában próbálkozik vállalkozásával.

Courtney Burns és Nick Balla azonban mégis megnyitotta éttermét, a Dunát, amely remek döntésnek bizonyult. Az étteremre felfigyelt a szakma: az Eater néhány hete a legkiválóbb városi éttermeket bemutató cikkében is listázta a helyet, sőt, a 2017-es San Francisco Eater Awards versenyükön, novemberben, a Duna a második helyen végzett.

A Thrillist cikke kiemeli, hogy a kockázatvállalás nem igazán jellemző a város vendéglátóhelyeire; az éttermek általában a biztosra alapoznak. A Duna azonban nem állt be ebbe a sorba:

Balla magyar gyökerei által inspirált fogásokat kínálnak;

de ahogy a tulajdonos leszögezi, aki a magyarországi ételek pontos másolatát keresi az étteremben, biztosan csalódni fog.

Természetesen itt is kapható az egyik legismertebb magyar étel, a csirkepaprikás nokedlivel, ám a Duna verziójában a hagyományos hozzávalók jól megférnek a füstölt chilivel, burgonyakeményítővel és a fokhagymaporral. A magazin végigette az étlapot, és határozott véleményük az, hogy az ételek lehet, hogy nem 100%-ig hagyományosak, viszont elképesztően jók.

Kiemelik, hogy az étlapon számos, jobbnál jobb mártogatós és kence kapott helyett, külön megemlítik a körözöttet, amelyhez a hely frissen sütött krumplis kenyerét ajánlják. A salátákat is méltatták, amelyek között nem találtak zöld levelekkel telepakoltat.

A Budapest saláta például borsos sajt, gombák és felkockázott paprikás szalámi keveréke,

míg a Sofia uborkát, fetát, paradicsomot és ecetes zöldbabot tartalmaz; emellett az étteremben kifejezetten gazdag és ínycsiklandó a savanyúság választék is.

A tulajdonosok máris nagyobb helyet keresnek, azonban addig is igyekeznek mindent kihozni jelenlegi lehetőségeikből. Az alapanyagokat sokrétűen használják, a kefir kerülhet például a magazin által nagyon ajánlott hideg céklaleves tetejére éppúgy, mint a szintén favorizált gránátalmás kefirszódába. Megjegyzik, hogy még a teákat is a konyhában talált szárított és friss növényekből főzik.

A Duna a vélemények szerint – az Egyesült Államoknak még ebben a technológia által talán leginkább vezérelt térségében is – igyekszik megőrizni rendkívül egyszerű, családias jellegét, ahol a közép-európai régió legfinomabb comfort food fogásait kínálják a betérőknek.

Mi az a comfort food?

A kifejezést gyakran használjuk, de kevesen tudnák egy mondatban meghatározni, mit is jelent pontosan. Szó szerint olyan ételeket sorolunk ebbe a kategóriába, amelyek komfortérzést okoznak. A családi fészek melegét szimbolizálják, amelyeket azért eszük, mert vágyunk "valami jóra". Legközelebb talán a házias konyha kifejezéshez áll, de mégsem minden otthon készült fogás számít comfort foodnak. Az egyszerű, kalóriában gazdag, könnyen emészthető, finom ételek gyűjtőneve.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.