GasztroHírek  » 

Sci-fi vagy valóság?  Tényleg ezt esszük majd 25 év múlva?

Sci-fi vagy valóság? Tényleg ezt esszük majd 25 év múlva?

2018.09.07.  | Orbán Szilvia

Sokan gondolják úgy, hogy a 2043-ban bevásárlókosárba kerülő élelmiszerek éppolyan csúcstechnológiát képviselnek majd, mint a zsebünkben lapuló okostelefonok.

Egy New York-i székhelyű vállalat, az Alpha Food Labs a jövő alapvető élelmiszereinek kidolgozásán dolgozik, írja cikkében a FoodAndWine.

„Ötletkaják” egész hosszú listájával rendelkeznek már – egy részüket kifejezetten élelmiszervállalatok felkérésére fejlesztik, míg mások teljesen teoretikusak. Ha az Alphához hasonló vállalkozások sikeres lesznek, elképzelhető, hogy az emberek hamarosan laborban kikísérletezett hamburgereket, genetikailag módosított chipseket, vagy más sci-fi ételeket falatoznak.

Az Alpha prototípusait előállító labort – amely a Jövő Piaca nevet kapta – egy élelmiszeripari nagyágyú, a veterán Mike Lee vezeti. A FoodAndWine megkérte Lee-t, hogy néhány high-tech ételen keresztül magyarázza el, mik azok a fő elvek, amelyek a hagyományostól merőben eltérő gyártási eljárásokat leginkább szemléltetik.

A következő 5 élelmiszer jelenleg inkább elvi koncepció, azonban egytől-egyig teljességgel megvalósítható – kezd a bemutatásba Lee, aki csapatával a prototípus-termékekhez lehetséges árat is rendelt. Érdekes és tanulságos a betekintés. Nézzük, a szakember szerint miket fogunk enni 25 év múlva…

Polikultúrás polenta

•    elvi ár: 6,99 USD (körülbelül 1923 forint)

Az amerikai termelők többsége hosszú évekig kizárólag egy-két növénnyel foglalkozik, amellyel teljesen kimeríti a termőföldet. Lee azt jósolja, hogy hamarosan eljön az idő, amikor a farmerek felismerik a korlátokat, és áttérnek a növénytársításra. A növénytársítások nemcsak azért hasznosak, mert ezáltal eredményesebbé válik a termelés, de általa a kártevők ellen is hatékonyabban lehet fellépni, és maga a termés is ízletesebb és bővebb lesz.

A labor által kidolgozott polenta egymás mellett, növénytársításban termelt babot, tököt és kukoricát tartalmaz.

Hamis cápauszonyleves

•    elvi ár: 88,88 USD (nagyjából 24428 forint)

A cápauszonyleves az egyik legmegosztóbb ételkülönlegesség: a kínai esküvők és ünnepek kihagyhatatlan étele, azonban a leves népszerűsége a kritikusok szerint ösztönzi a brutális cápavadászatokat, amelyek nagyban hozzájárulnak a ragadozóhal populációjának folyamatos csökkenéséhez.

A hamis cápauszonyleveshez az Alpha petricsészében, állati sejtekből növesztett húst használ – ez a sejtszintű, celluláris mezőgazdaság. A labor szerint a jövőben ez a viszonylag egyszerű metódus szolgálhat majd megoldással a hagyományos hústermelés nehézségeire.

High-tech chips/Potato CRISPRs

•    elvi ár: 2,75 USD (körülbelül 756 forint)

A CRISPR egy új, széleskörűen alkalmazható géntechnológiai eljárás, amely a születési rendellenességek megelőzésétől a veszélyeztetett fajok megőrzéséig sok területen bevethető. Az eljárás az élelmiszer-ágazatban is felkapott: a tudósok jelenleg is alkalmazzák a CRISPR-t például a gombák megbarnulásának megakadályozására, vagy aszálytűrő szójababfajták kifejlesztésére.

A labor által kifejlesztett chips esetében a CRISPR-eljárás a burgonya ízét és textúráját befolyásolja.

ElemezzEngem/AnalyzeMe

•    elvi ár: 36,79 USD (körülbelül 10111 forint)

A személyre szabott egészség- és génanalizáló szolgáltatások mostanában kezdték hódítóútjukat (lásd például a 23andme tengerentúli sikerét).

Az Alpha által kifejlesztett AnalizeMe nem más, mint egy tabletta, amely regisztrálja a használó emésztőrendszerében jelenlévő baktériumokat, majd ezek ismeretében személyre szabott táplálkozási javaslatokat tesz.

Transzparens csirke/Block Bird’s

•    elvi ár: 10,99 USD (nagyjából 3020 forint)

A Blockchain technológiát nagyjából egy évtizede találták fel, eredetileg azzal a céllal, hogy nyomonkövesse a bitcoint, azonban Lee szerint az eljárás hamarosan forradalmasítja az élelmiszertermelést.

Az Alpha termékének kifejlesztése mögött az állatok teljes életciklusát nyomon követő elektronikus szenzorrendszer gondolata áll, amely egy csapásra ósdivá minősíti a hagyományos követési módokat. A felelősségre vonhatóság szempontjából ez az új, precíziós nyomonkövetési módszer segíthet például, hogy az állattenyésztéssel foglalkozó gazdák ne adjanak lejjebb a magas minőségből, de lehetnek közegészségügyi vonatkozásai is: másodpercek alatt izolálhat olyan élelmiszerbiztonsági vészhelyzeteket, mint amilyen például egy szalmonella-fertőzés.„Az élelmiszerek nyomon követése az élő állat életminőségétől az asztalra kerülésig meglehetősen bonyolult folyamat” – fogalmaz Mike Lee. „A Blockchain segítségével jobban megismerhetjük, honnan érkezik az étel.”

További high-tech termékekről olvashat itt >>

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.