A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Séfek

Vinkó József

2017. január 24.

Sárközi Ákos húsz éve szakács. Életútja az üzemi menzától vezetett a Borkonyháig, a fakanáltól a Michelin-csillagig. Zárkózott alkatnak tűnt, ezért sokan meglepődtek, amikor elvállalta A Konyhafőnök című televíziós szakácsversenyben az egyik zsűritag szerepét. Kiderült: egy igazi séf a pokol tűzénél sem égeti meg magát.

- Nem félt, hogy ha szerepet vállal A Konyhafőnökben, önt is besorolják a televíziós sztárszakácsok közé?

- Dehogynem. De én a Michelin-csillag védelmében mentem be a műsorba. Nem kezdőként. Kérdéses volt az is, mennyire tudok majd kiállni a saját szakmai érveim mellett, meg tudom-e őrizni a személyiségemet. Féltem attól is - ami sajnos bekövetkezett -, hogy nem tudok majd bemenni egy boltba vásárolni, mert felismernek, mint valami celebet.

- Hetek alatt népszerű lett. Élvezi?

- Rengeteg képet, fotót kapok, így szeretnek, úgy szeretnek, a feleségemnek nem is merem megmutatni. Ezzel együtt kell tudni élni, csak nehéz. Én mindenkinek próbálok válaszolni, aki nekem ír. Csak konkrét receptet nem vagyok hajlandó küldeni - ember vagyok nem szakácskönyv.

- A karaktere csupa meglepetés. Mindkét karját kitetováltatta, miként számos szakácskollégája.

- Az első tetkóm a Michelin-csillag volt, itt a jobb csuklómon: ez valójában a piros macaron, a franciák nevezik így a csillagot. A Michelin-csillag mérföldkő volt az életemben, amit úgy éreztem, meg kell mutatnom saját magamon. A vállamon van Anna lányom, alatta a kedvenc fűszereim: csillagánizs, kardamom, fahéj, aztán itt van a pokol konyhája, ide meg az van írva franciául, hogy lundi matin. Hétfő reggel. Semmi köze a gasztróhoz, a feleségemnek volt egy hálóingje, amire az volt ráírva franciául, hogy hétfő reggel, évekig néztem. Rongyosra hordta.


A teljes interjú Sárközi Ákos receptjeivel a január 25-én megjelenő Magyar Konyhában olvasható el.