A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Séfek

Magyar Konyha

2016. június 27.

Igazi szakácslegenda. Főzött királynőknek, politikusoknak, világsztároknak (II. Erzsébet, II. János Pál pápa, Elizabeth Taylor, Margaret Thatcher). Először a Forum Hotel, majd a washingtoni magyar nagykövetség séfje volt.

A New York Times 1991-ben ezt írta róla: „Szerencsések, akik vacsorameghívást kapnak a magyar nagykövetségre, mert mindenki tudja, hogy jelenleg itt lehet a legjobban enni a városban.”

Aztán Láng György hazacsábította, és ő volt tizenöt évig a Gundel konyhafőnöke. Az „ország arca” lett, de sohasem felejtette el, honnan jött. Még ma is óriási tekintélye van, pedig jó néhány éve elvonult a világtól, egy eldugott kis faluban él a Balatonfelvidéken.

A sümegprágai vendégházban annak főz, akinek akar. És azt, amit a kedve tartja. De mindig is ilyen volt. Paul Bocusenek sem homárt vagy szarvasgombát tálalt fel, amikor Magyarországra látogatott, hanem kapros tökfőzeléket. És csodák csodája, az évszázad szakácsa kétszer szedett belőle. Szóval Kalla Kálmán (amúgy remek házigazda) öntörvényű ember.

A hagyományos magyar konyha egyik első megújítója. Szeptemberben lesz hetvenéves.

Kalla Kálmán séf receptjeit megtalálhatja a Magyar Konyha július-augusztusi számában.