Gasztroarcok  »  Balaton 2016

Balaton 2016

Balaton 2016

2016.07.01.  | Laky Zoltán

Három évvel ezelőtt a Magyar Konyha szerkesztősége felkerekedett, hogy számba vegye, mit kínál a Balaton azoknak, akik ráuntak a tóparti egyenbüfék egyenhekkére és a „magyaros” éttermek mirelit rántott húsára. Éttermeket, halsütőket, cukrászdákat, borászatokat teszteltünk Siófoktól Keszthelyen át Badacsonyig, a Káli-medencétől Füreden át Veszprémig. Végül letettük az asztalra Magyarország első regionális gasztronómiai útikalauzát. Ha ön nem értékelte volna erőfeszítéseinket, most nem tartaná a kezében vállalkozásunk negyedik gyümölcsét, a Balaton 2016 kalauzt.

Kedves Olvasó!

De vajon érdemes volt-e negyedszer is bizalmat szavaznia nekünk? Lehet-e újat mondani ennyi év után? Idei csatangolásunk tükrében bátran állíthatjuk, hogy lehet. A gasztronómiai pezsgés a Balatont sem kerüli el. Idén már annyi jó konyhát azonosítottunk a tó körül, hogy könnyedén alkottunk külön top tízes listát az északi és a déli part legjobb éttermeiből. Bizony: lassan felébred Csipkerózsika-álmából a déli part is – itt sokáig a Kistücsök volt a fény az éjszakában, de már a sokáig alvó óriás Siófok is kínál kiváló éttermeket. S eközben tovább csillognak észak csillagai, a Sparheltek és Chiantik is.

Számos más örömteli fejleményre is fényt derítettünk. Bár „balatoni halat” a halászati tilalom miatt továbbra sem lehet felszolgálni a tóparti éttermekben, egyre több a minőségi akvakultúra, amelynek termékei eljutnak a konyhákba. Ilyen a Bocuse d’Or európai döntőjére a kecsegét szállító Bajcshal – halaik immár siófoki halboltjukban is kaphatóak.

Idén még messzebbre vetettük ki hálónkat, és a Balaton mellett feltérképeztük kistestvére, a Velencei-tó kulináris kínálatát is, valamint a királyvárosét, ahol az egyik legjobb vidéki étterem, a 67 működik.

Örömmel láttuk, hogy a hagyományosabb, nem fine dining és modern bisztróvonalon mozgó éttermek közül is jó néhány próbálja emelni a közönségigényt szezonális, helyi alapanyagok használatával, változatos köretekkel. A strandokon is megmozdult valami: a street food forradalom elért a Balatonhoz, és lake food forradalommá vált, olyan élharcosokkal, mint a Zánka után Alsóörsön is megnyíló Neked főztem strandbisztró.

Új fejezet nyílt a Balatoni borrégió történetében is: vezető pincészetei idén nyáron először jelennek meg egységes márkával (BalatonBor), azonos címkével és fajtával (olaszrizling). Vegye kézbe kalauzunkat, bontson ki egy csopaki rizlinget vagy boglári rozét, ebédre egyen egy sült fogast, majd vacsorázzon egy hangulatos kikötői étteremben, és élvezze mindazt, amit a magyar tenger az ízlelőbimbóinak nyújtani tud.


Laky Zoltán szerkesztő

A Magyar Konyha július-augusztusi száma Balaton 2016. gasztronómiai útikalauzzal június 29-től egész nyáron kapható az újságárusoknál!


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább