GasztroHírek  » 

Elkészült a világ „legnagyobb” hot dogja

Elkészült a világ „legnagyobb” hot dogja

2019.08.22.  | Orbán Szilvia

A 152 centis és 30 kilós finomságot Coney Islanden sütötték.

A nyári vidámparkjairól és tengerpartjáról híres turistacsalogató helyszín, Coney Island és a hot dog kapcsolata nem új keletű: itt rendezik ugyanis minden évben az egyik legismertebb hot dog evő versenyt, amelynek jelenlegi bajnoka, Joey Chestnut tavaly 10 perc alatt 74 (!) virslis finomságot tömött magába. Idén azonban nem ez a verseny az egyetlen a félszigeten, amely a hot dogot állította a középpontba.

Feltman’s of Coney Island nevű cég önmagát az „eredeti hot dog márkának” titulálja, hiszen szerintük a vállalkozás eredeti alapítója nem más, mint

az a Charles Feltman német bevándorló, aki 1867-ben feltalálta a hot dogot.

Azt nem tudni biztosan, vajon ennek a lenyűgöző történetnek mennyi a valóságalapja, de az tény, hogy a mai közönség nem sokat tud a Feltman’s-ról, hiszen az eredeti üzletet 1954-ben bezárták. Néhány évvel ezelőtt viszont egy brooklyni testvérpár úgy döntött, hogy újraélesztik a márkát, idén júniusban pedig arra vállalkoztak, hogy a hot dog születésének 152. évfordulóján elkészítik a világ legnagyobb hot dogját, amelyet a Guinness Rekordok Könyve is regisztrál és elismer.

A reménybeli rekorder virslit New York belvárosában, egy 6 láb, azaz nagyjából 180 centi hosszú grillen sütötték az utcán. Hogy biztosak legyenek abban, megfelel a rekordállításhoz szükséges követelményeknek, a kolbászt gondosan le- és megmérték, mielőtt felszolgálták. A virsli – amelyet a Feltman’s kínált, de tulajdonképpen a Union Pork Store készített – végül 152 centis hosszúsággal, nagyjából 30 centiméteres átmérővel, és 30 kilogrammos súllyal büszkélkedhetett.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a rekordkísérlet sikeres volt-e, hiszen

a Guinness válaszára nagyjából 12 hetet kell várni.

Ha a mérések hitelesek voltak, a rekordot minden bizonnyal bezsebelheti a márka, ugyanis a „világ legnagyobb hot dogja” címet jelenleg senki nem birtokolja – igaz, egy „leghosszabb hot dog” titulus létezik, ott a rekorder mintegy 203 méter hosszú volt, és a hús önmagában 120 kilót nyomott.

Igaz, hogy ez a mostani hot dognál egyértelműen nagyobb volt, de mivel nem birtokosa a megpályázott titulusnak, így a Feltman’s esélyei meglehetősen jók, írja a FoodAndWine. Mindenesetre a csúcskísérletet övező esemény jó ügyet is szolgált: a megsütött hot dogot végül felszeletelték, és a járókelők 10 dolláros áron megvásárolhatták. A befolyt összeg pedig teljes egészében egy, a 9/11-es veteránok mentális egészségvédelmére szakosodott nonprofit szervezet, a Headstrong Project számlájára került – hiszen a Feltman’s egyik tulajdonosa maga is veterán, a testvérpár bátyja pedig annak idején, a World Trade Centert ért támadás során vesztette életét.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.