Gasztroarcok  » 

Nem tilos az Á

Nem tilos az Á

Horváth Szilveszter

2012.03.22.

Horváth Szilveszter az egyik legkreatívabb magyar szakács, a győri La Maréda konyhafőnöke. 2011-ben ő nyerte meg az egyik legnevesebb magyarországi főzőversenyt, a Czifray versenykurzust.

részletek a Magyar Konyhában megjelent interjúból:

"Hetedikben el kellett döntenünk, hova megyünk tovább, és nekem volt egy jó barátom, aki azt mondta, hogy legyünk szakácsok. Ő most filozófus. Az iskola után ismerősök balatoni éttermében kezdtem a pályát, onnan visszajöttem Győrbe. Közben zenéltem is: billentyűsként bekerültem egy együttesbe, és hétvégeken mi voltunk az élő zene egy győri étteremben. Szívesen főztem is volna, de melegkonyhán nem fordulhat elő, hogy valaki éppen péntek-szombat-vasárnap este ne érjen rá. Kompromisszumos megoldásként a hidegkonyhára kerültem, ezt csináltam két évig.

A zenélésben egy idő után gyengült az üzletmenet, és megszületett a kislányom is. Márpedig ha az ember fiatal és pénzre van szüksége, nem nagyon van más választása, mint hogy külföldre megy. Váratlanul jött egy ajánlat: havi 1000 márkás állás, ami Németországban akkor nagyon kevésnek számított. 1994-ben érkeztem meg a Frankfurt melletti kisvárosba (Karlstein am Main) a zsebszótárammal. Elképedtem, hogy egy ilyen kis helyen milyen sok az étterem. A szótáron kívül némi tapasztalatot is vittem magammal. Tanulókoromban 900-1000 embernek főztünk, ott megismertem egy bizonyos alaprepertoárt. Ezenkívül reggel fél 7 és 11 között napi hat félsertést csontoztam és szedtem szét, kamrát mostam, beraktam az új adag húst. Minden egyes részt fel kellett használni, egész hétre elosztva kalkulálni, menüt alakítani, gazdálkodni. Ezután jött a két év hidegkonyha, ahol megtanultam látványosan svédasztalt építeni.

2001-ben jöttem haza, a hegyeshalmi Határ Étteremben helyezkedtem el, de a végső állomás a győri La Maréda konyhafőnöki poziciója...."

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.