GasztroHírek  » 

Slow cooker: tényleg magára hagyhatjuk?

Slow cooker: tényleg magára hagyhatjuk?

2018.11.20.  | Orbán Szilvia

A lassan készült ételek köré az utóbbi években egy egész mozgalom épült. A helyi gasztrokultúra megőrzését célul kitűző, az egészségesebb, természetes alapanyagokat előnyben részesítő irányzat kiváló régi-új segítőtársra talált az úgynevezett lassúfőző edényekben, amelyek segítségével jóval kényelmesebben alkothatjuk meg a trendnek is megfelelő fogásokat. De vajon mennyire biztonságosak ezek?

A slow cooking (lassú főzés) a mindenféle előre gyártott, tartósító- és adalékanyagokkal felturbózott, késztermékekből álló gyorsétkezések ellenpólusaként jelent meg, amolyan „vissza a gyökerekhez” alapon.

A mozgalom mára rendkívül népszerűvé vált: egyaránt rajonganak érte az egészség- és környezettudatos profik és amatőrök. Azonban tény, hogy a mai világban egy órákon át készített fogás nem feltétlenül kényelmes elfoglaltság, ha a szakácsnak folyamatosan az étel mellett kell állnia, és figyelnie.

A slow cooker edények erre kínálnak megoldást:

az alapanyagokat egyszerűen a fazékba helyezzük, beállítjuk, amit kell, aztán gyakorlatilag mehetünk is a dolgunkra.

Az első slow cookerek az 1970-es években kerültek forgalomba az USA-ban, ahol napjainkban szinte már minden háztartásban megtalálhatóak. Kerek vagy ovális fomájúak, általában kerámiából vagy porcelánból készülnek, űrtartalmuk 1-5 liter.

Ezeket az edényeket úgy készítették, hogy képesek felügyelet nélkül is, akár órákon át működni, azonban egy népszerű sorozatban bekövetkezett (SPOILER!) haláleset miatt újra a figyelem középpontjába került a biztonság kérdése.

Történt ugyanis, hogy a Rólunk szól (This is us) című nagysikerű, Golden Globe-ra is jelölt televíziós széria második évadában egy ilyen slow cooker edény, egy Crock-Pot lett az egyik főszereplő végzete (a leharcolt lábas lakástüzet okozott). S bár mind a stáb, mind a gyártó nagyon gyorsan leszögezte, hogy a való életben nincs mitől tartani, mégis sok ember kezdett gyanakodva nézni a saját konyhája polcán bérelt helyet foglaló lassúfőző fazékra. (SPOILER VÉGE)

Termékünk biztonsági jellemzői és kialakítása miatt a sorozatban látható esemény előfordulásának esélye a való életben gyakorlatilag nulla”

– hangsúlyozta rögtön közleményben a Crock Pot.

Mégis, maradt néhány kérdés, amelyet nem árt tisztázni, ha egy ilyen edény vásárlásán, használatán gondolkodunk:

Mennyi időre hagyhatjuk magára a slow cookert?

Ez az időtartam nagyban függ attól, hogy mi kerül az edénybe, vagyis milyen ételt szeretnénk elkészíteni, illetve magától az edény típusától is, magyarázza a szakértő, Pat Schweitzer. A receptek általában 6-8 órás elkészítési idővel számolnak, erre még nyugodtan rászámolható 1-2 óra melegen tartási mód.

Biztonsági szempontból ezek letelte után is a rendelkezésünkre áll még jópár óra, amíg semmilyen esély nincs a rendellenes működésre. Nem kell aggódni tehát akkor sem, ha a reggel elindított főzőprogram elvileg 9 óra után lejár, de elhúzódott egy fontos értekezlet, hazafelé pedig a dugóban ragadtunk, így csak 12 óra múlva érünk haza.

Az nyilvánvaló, hogy napokra azért nem érdemes bekapcsolva hagyni ezeket az edényeket sem – bár a lassúfőzőket a gyártók egyébként folyamatosan tesztelik extrém körülmények között is –, és jó hír, hogy ma már a legtöbb slow cooker 24 órás ciklussal dolgozik; ha az egy nap letelik, a fazék automatikusan kikapcsol.

Vegyen-e slow cookert az, aki félős?

A szakértők szerint nyugodtan. A mai modellek programozhatóak. Beállítható, hogy bizonyos idő letelte után az edény melegen tartó funkcióra váltson, illetve 24 óra után magától ki is kapcsol. Bizonyos típusokon az is meghatározható, hogy milyen belső hőmérséklet elérése után álljon le.

A lassúfőző edényekben az ételek alacsony hőfokon, 70-90 ºC-on, forráspont alatt párolódnak, így a hozzávalókban a hagyományos főzési eljárásokkal összehasonlítva több vitamin marad.
A slow cookerben való főzés során a folyadék gőz formájában kicsapódik, majd folyékony formában újra visszakerül az ételbe; ennek köszönhetően az elkészített fogások puhák, szaftosak és ízletesek lesznek.

Mire érdemes ügyelni az edény használatakor?

Jó, ha az edény legalább félig, még jobb, ha háromnegyedig megtelik – ez ugyanis megóvja az ételt a túlkészüléstől. Megfordítva: figyeljünk arra, hogy a fogás ne készüljön alul. Élelmiszerbiztonsági szempontból fontos az is, hogy fagyasztott terméket soha ne dobjunk közvetlenül egy slow cookerbe, előtte mindenképpen olvasszuk ki.

Nem kell tehát tartani tőle: a lassúfőző edények – természetükből adódóan – alacsony fogyasztású készülékek. Arra tervezték őket, hogy az ételt lassan és biztonságosan készítsék el.

Egész nyugodtan magára hagyható akár egész napra is”

– összegez a szakértő.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.