GasztroHírek  » 

Sokat evett, ég a gyomra?

Sokat evett, ég a gyomra?

2017.11.13.  | MKO

Itt az őszi szezon, jönnek a téli ünnepek, vagyis a nagy evések, zsíros falatok időszaka. A kései vacsorákra és a teli tányérokra azonban egy nem várt vendég is beeshet: nem szeretnénk, de jön a reflux, vagyis a gyomorégés. Mit tegyünk ellene?

A tévé, a rádió és a magazinok orrba-szájba tolják a recept nélkül kapható készítményeket. A legtöbben vagy szenvednek, vagy bekapnak egy gyógyszert – gondolják, az megoldás a bajra. A szakértők azonban egyet értenek abban, hogy

ez csak tüneti kezelés, hiába dugjuk homokba a fejünket,

a jelenség attól még ott van. Dobálhatjuk magunkba a tablettákat, azzal csak rövid távon teszünk az égető érzés ellen.

Mi kell a refluxhoz?

Leginkább az étkezések mennyisége és/vagy összetétele okozza. Ha túlesszük magunkat, megnő a gyomor belső nyomása – ez az oka annak, hogy a gyomorszáj nem zár rendesen.

Mire számíthatunk?

Fájdalomra: gyomorsav esetleg savas ételmaradék kerülhet a nyelőcsőbe, ami kellemetlen, égő, fájó érzés, hiszen ingerli a nyálkahártyát. Első tanács, hogy érdemes inkább kevesebbet enni, többször, hogy ne dolgoztassuk határértéken az emésztőrendszerünket. Fontos, hogy

ne lefekvés előtt tömjünk mindent magunkba,

mert azzal szinte biztosan ráfordulunk a reflux felé vezető útra.

Mit kéne kihagyni?

Nincs konkrét főbűnös, nem jelölhetjük ki ezt vagy azt az ételt felelősnek, mindenkinél más okozza a savtúltengést. A lehetséges veszélyforrások azonban meghatározhatók: a gyomrunk nem rajong a sok és késői koffeinért.  A túl erős, csípős fűszerek, az ártatlannak tűnő csokoládé, a vöröshúsok, a túl zsíros-olajos fogások, a nyers hagyma ugyanúgy problémás lehet, mint a menta, a grapefruit, a citrom vagy a narancs. Akinél többször visszatér a probléma, már érzi, mit nem tolerál a teste: ha nem csak hébe-hóba akadnak a gyomorégéssel gondjai,

forduljon szakorvoshoz, mert bizony a tünetek komoly egészségügyi problémákkal függhetnek össze.

Az alkohol nem barát

Talán többen megfigyelték, hogy a szesz és a reflux kapcsolódnak. Mondjuk miért: az etilalkohol izomlazító, aminek következményeként a gyomorszáj képtelen teljesen összezárni, s így a gyomorsav visszakerülhet a nyelőcsőbe.

A rossz álmok tüze

A nem megfelelő alvópóz csak ront a helyzeten, figyeljünk arra, hogy fejünk és mellkasunk legyen feljebb. Ha a gyomorégés éjjel, alvás közben jelentkezik,

feküdjünk a bal felünkre, hiszen gyomorkimenetünk jobbra néz

– nem biztos módszer, de segíthet, hogy a sav ne keveredjen a nyelőcsőbe.

Kell a gyógyszer?

Mindig olvassa el a gyógyhatású készítmények és gyógyszerek kísérőlevelét. Óvatosan a gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal, antidepresszánsokkal, nyugtatókkal és bizonyos antibiotikumokkal. A vérnyomás-szabályozók vagy asztmagyógyszerek is ludasak lehetnek.

Nem kéne idegeskedni

Akit túl sok feszültség ér, stresszel, vagy tartósan alvászavarral küszködik, sajnos gyakran kénytelen megismerni a gyomorégést is. Az idegi terhelés hatására a gyomornedvek túlsavasodnak.

Tiszta forrásból

Számos szakértő egyet ért abban, hogy az érzékenyek számára sokszor a feldolgozásmentes élelmiszer segíthet, vagy azok, amelyekben minimális az adalék- és konzerválóanyagok mennyisége, hiszen ezek egynémelyike savasít.

Ne feszüljünk bele

Aki az elhízásra is tippel a lehetséges okok között, nem téved, hiszen valós kockázati tényező:

összefüggés van a reflux és a hasi zsírpárna között.

Súlyosbító a feszes, túl szűk ruházat, mert hasunkhoz feszülve felpréseli a gyomrot, a savat a nyelőcső felé kényszeríti. 

Jöhet a szódabikarbóna

Tízből kilenc háziasszony máig a szódabikarbónát ajánlja. A gyomorsavval kapcsolatba kerülve rögtön működik: ez a

NaHCO3 + HCl -> NaCl + CO2 + H2O

egyenlettel levezethető, azaz konyhasó, szén-dioxid és víz jön létre a sav helyén.
Óvatosan bánjunk vele, mert vannak veszélyei. A gáz egyrészt puffadással jár, ami szintén nem kellemes érzés. Konyhasó jelenik meg a gyomorban, ami többek között a vérnyomást emeli meg. A túl sok szódabikarbóna hidrogénkarbonát-ionok felszívódását eredményezi, ami extrém esetben metabolikus alkalózishoz vezethet.

Mihez nyúljunk, ha bánt a sav?

A népi bölcsesség sokszor tejet javasol, ami néha beválik, néha nem: az égő gyomorban hígítja a savat, azonban zsírjaira újabb savakkal válaszolhat a testünk. A lágy tojás, a háztartási keksz, a főtt krumpli segíthet, de titkos jolly joker a dió.

Fűben, fában orvosság

A szakirodalom ismer olyan gyógynövényeket, amelyhez fordulhatunk reflux esetén. Az ibolyalevél, a kakukkfű, a fekete üröm is hasznos, de a kamilla, a pitypanggyökér, az angelika és a görögszénamag is említésre érdemes.

Nincs tuti ellenszer

Csak az egészséges étrend és az időben is jól beosztott táplálkozás segíthet. Ha túl gyakran jelentkezik az égető érzés, ne akarja otthon kezelni, menjen orvoshoz, mielőtt baj lesz.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább