GasztroHírek  » 

Sokszínű rosék és újdonságok a Gourmet-n

Sokszínű rosék és újdonságok a Gourmet-n

2019.05.16.

Frissesség, könnyedség, összetett aromák – a pezsgőkben és champagne-okban minden megvan, ami új szintre emelheti a gasztroélményeket, ezért a Kreinbacher idén is pazar választékkal készült a Gourmet Fesztiválra. A tavasz és az open air hangulat jegyében 5-féle roséval hoznak példákat, milyen árnyalatai és mélységei vannak ennek a stílusnak. Most először fesztiválozik a Deutz és több új tételt is poharaznak neves házaktól, egyenesen Champagne-ból.

Rosék a frissességtől a komplexitásig

A Kreinbacher Rosé Brut elkészítésekor a pinot noir pirosgyümölcsös karakterére épített a Birtok csapata, amit a chardonnay frissessége egészít ki. A ribizliszín, üde árnyalatot 5% vörösbor adja meg, ez a néhány százalék kékfrankos, pinot és syrah kombináció felel az extra aromákért is.

A francia borvidéken igazi stílusikonok vannak a rosék között, hiszen a műfajnak komoly múltja van Champagne-ban és évről-évre egyre több rajongót gyűjtenek a pink pezsgők. Népszerűségüket mutatja, hogy a rosék közel egy évtizede minden évben markáns növekedést mutatnak. De ennél jóval izgalmasabb, milyen sokszínű egyéniségek, ahogy a szakértők pontszámai és ajánlásai is mellettük szólnak.

Élénk gyümölcsösség – A Paul Bara Grand Rosé de Bouzy két ütőkártyája a grand cru termőhely, ahol a pinot noir kivételes minőséget ad, és a 12%-nyi Bouzy Rouge vörösbor, amely még tovább hangsúlyozza finom, gyümölcsös jegyeit.

Pink elegancia – A Deutz-től egyenesen a fesztiválra érkezett meg a Brut Rosé Sakura különkiadás, amely a tavaszt ünnepli, címkéjét a japán cseresznyefa virágzás ihlette. Szépen hozza a ház stílusjegyeit: precíz, könnyed, finomra hangolt és selymes habzású. Az egyik legszebb példa Champagne-ból, amely 2018-ban aranyérmet szerzett a CSWWC pezsgő vb-n.

Merész karakter – A Gourmet menüjében idén különösen sok BBQ fogás szerepel, így párosításban a Piper-Heidsieck-nál az előny: Rosé Sauvage pezsgőjüket kifejezetten ajánlják grillen készített vöröshúsokhoz. Rendhagyó stílusban készítették el: 20-25% vörösbort adnak a házasításhoz, így intenzív gyümölcsös és fűszeres jegyei kifejezetten jól érvényesülnek még az ízgazdagabb ételek mellett is.

Typiquement Charles – A Charles Heidsieck egyedi stílusa roséjukban is összetéveszthetetlen: gazdag, selymes, rendkívüli. Minden évben aranyéremmel tér haza a CSWWC-ről, ahogy a szakértők ajánlása is meggyőző: Essi Avellan Master of Wine 93 pontra, Márkus György 18,5 pontra értékelte. A pincemester 20% réserve borral gazdagítja a házasítást (ezek átlagosan 7-8 évesek), hogy elérje a frissesség és komplexitás egyensúlyát. A cuvée-ben az 5-6%-nyi vörösbor válogatott dűlőkről érkezik az Aube régióból, Les Riceys dűlőiről.

Először a Gourmet-n!

A Kreinbacher Birtok & Champagne Pop Up kínálatában idén is rekordszámú tétel (3 pezsgő és 19 champagne) kóstolható pohárral, hogy bemutassák a stílusok elképesztő sokszínűségét. Először fesztiválozik az év újdonsága, a Champagne DEUTZ, amelynek stílusjegyei a selymes habzás és a finomra hangolt, precíz cuvée-k.

A Vintage tételek között megérkeztek az első példák a 2012-es évjáratból, amely Champagne régióban a 2008 és a legendás 2002-es évek színvonalával vetekszik. A Piper-Heidsieck 2012 Vintage Brut vibráló és precíz champagne nagyrészt premier cru és grand cru területekről válogatva, míg a Pol Roger Vintage 2012 a klasszikus eleganciát képviseli, gazdag és harmonikus.

Hasonlóan exkluzív tétel a gasztronómia rajongóinak a Charles Heidsieck család legfiatalabb tagja, a Blanc de Blancs. Elsőként az alapító unokája készített 100% chardonnay pezsgőt a háznál, amely később hagyománnyá vált és most újra elérhető. Egyszerre hozza a Charles stílusjegyeit – komplexitás, mélység, selymes textúra – és mellette a fajta végtelen frissességét és ásványos-sós jegyeit. 75%-ban a 2012-es szüretből, 25%-ban réserve borokból készült, a Charles-ra jellemző több mint négy év érleléssel.

Három érdekesség a rosé champagne-okról

Így készül a legtöbb rosé champagne – A pezsgőiről világhírű francia borvidéken a legtöbb rosé a rosé d’assemblage, azaz házasítás módszerével készül. A két itt jellemző kék szőlőfajta, a pinot noir és a pinot meunier fürtjeit héjon tartás nélkül, kíméletesen préselik, így ezekből is fehér alapborok készülnek, ahogyan a chardonnay-ból. A pincemester feladata, hogy a szüretet követő tavasszal ezeket megfelelő arányban, a ház stílusának megfelelően házasítsa és ekkor adnak hozzá néhány százaléknyi vörösbort, amely nemcsak a pezsgő színét adja meg, de finom gyümölcsös aromákkal is gazdagítja.

Töretlen népszerűség – A champagne-ban készülő pezsgők közel 80%-a továbbra is fehér, nem évjáratos tétel, de az utóbbi tíz évben a rosék mutatják a legdinamikusabb növekedést. 2018-ban már 10% volt az arányuk exportban, az eladás pedig rekordot ért el 355.5 millió euróval. Ezen belül az USÁ-ban a legnépszerűbbek a rosék, ahol 2010 óta évi 10% feletti növekedést mutatnak és már 17%-ot tesznek ki volumenben (ugyanitt értékben először lépte át a kategória a 100 millió euró határt). Ausztriában szintén rekord magas, 17,5% a rosék aránya a teljes palackszámból, de Oroszországban és Spanyolországban is az átlagosnál népszerűbbek. (Forrás: Comité Champagne, 2018)

Édesfűszerek előnyben – A rosék finom aromái tökéletesek ételpárosításhoz, a legszerencsésebb fűszerezésben a vanília, fahéj, kardamom, vagy a gyömbér, sáfrány, római kömény, koriander és kurkuma. Nyerők az édes-savanyú ételek, a szárnyasok, halak és nyári zöldségek, és hozzávalóként az olyan összetevők, mint a füge vagy a különböző magok – mandula, pisztácia, szezám. A frissebb stílusúakhoz a sushi és sashimi, a teltebb rosékhoz már a kacsa, galamb, akár borjú vagy bárány is illik, a megfelelő fűszerekkel elkészítve.
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.