GasztroHírek  » 

Sör készülhet az űrben

Sör készülhet az űrben

2018.01.18.  | Orbán Szilvia

Emberi láb még nem érintette a Mars felszínét, de már arra készülnek, hogy majd sört főzzenek a vörös bolygón. A tesztelés elkezdődött.

Még március elején érkeztek az első hírek arról, hogy az Anheuser-Busch alelnöke, Ricardo Marques kijelentette: ők akarják az első űrsört gyártani. Az akkor megmosolyogtató felvetést azonban tettek követték, és a Budweiser közös munkába fogott a Nemzetközi Űrállomással (ISS) egy speciális, mikrogravitációs sörfőző berendezés megalkotására.

Az együttműködés egyik első lépéseként a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat december 4.-én – a légierő Cape Carneval-i bázisáról – startolt transzportjával többek között 3500 árpamag és más, a sörgyártáshoz alapvető hozzávalók érkeztek az ISS fedélzetére, tesztelési céllal.

A tervek szerint két fő kísérletet végeznek majd az űrben. Az elsőben 30 napon át azt fogják vizsgálni, hogy az árpa hogyan reagál a világűrben tapasztalható, a földitől meglehetősen eltérő életfeltételekre. A második kísérletsorozat további két hete alatt pedig megkísérlik a csíráztatást; locsolni és tápoldatozni fogják a magokat, és azt vizsgálják, hogy a növény a földihez hasonló mértékben növekszik-e, vagy esetleg merőben más lesz a fejlődés üteme.

A kísérletek végeztével a magokat visszaszállítják majd a Földre, ahol további vizsgálatokat végeznek a növényeken – áll az Anheuser Busch közleményében, amely hangsúlyozza:

„A kutatások nem csupán a Marson megvalósítható hosszú távú terveinket segítik, de a földi árpatermelés, tágabb értelemben pedig az egész mezőgazdaság számára is értékes információkkal szolgálhatnak.”

A projekt – amely első hallásra azért mégis meghökkentő – minden bizonnyal tudományos jelentőséggel is bír, és remélhetőleg az első marsi kolóniák felépüléséig kecsegtető eredményekkel le is zárul. A telepesek biztosan örülnének.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.