GasztroHírek  » 

Sörgyártók segítik a nemzeti parkokat

2018.05.01.  | Orbán Szilvia

Sörök világmegváltó tervekkel? Bizony, manapság már a főzdék is egyre nagyobb részt vállalnak a társadalmilag fontos, nemes célok megvalósításában.

Az elmúlt években egyre több sörfőzde gondolta úgy, hogy az eladásnövelésen és profitszerzésen túl részt kell vennie a társadalom számára hasznos projektekben is.

Jó példa erre az élelmiszer pazarlás miatt halomban álló alapanyagok,  vagy a megtisztított szennyvíz sörkészítésben való felhasználása. A gyártók nyereségükkel egyre szívesebben járulnak hozzá az oktatás, az állatvédelem és a fejlesztés nemes ügyéhez is.


Az Egyesült Államokban, a Tennessee Brew Works tavaly például együttműködést dolgozott ki az állam nemzeti parkjaival. A State Park Blonde Ale nevet viselő társulás célja Tennessee-beli parkok népszerűsítése és anyagi támogatása volt. A Nashville-i illetőségű sörfőzde és a nemzeti parkok közötti együttműködés alapja egymás tevékenységének kölcsönös elismerése; a remek, helyi kézműves sör és a csodálatos tájak összekapcsolása elsőre talán meghökkentő, de a rendkívül telített sörpiacon mindenki keresi a kitűnés lehetőségét – Amerika lenyűgöző tájai ennek a szándéknak lehetnek a szerencsés haszonélvezői, mutatott rá a FoodAndWine.

A State Park Blonde Ale eladásából származó bevétel egy részét a Tennessee Nemzeti Parkok Felügyelősége, egy non-profit szervezet kapja, amely az összeget az állam természeti és kulturális vagyonának védelmére és megőrzésére fordítja. A friss, enyhén virágos jegyeket mutató sör címkéjén a fő helyet Randy Hedgepath – az állam neves természettudósa – arca foglalja el. A természetbúvár rövid bemutatásán túl a palackokon feltüntetik a nemzeti parkok honlapcímét is, ahol az érdeklődők további hasznos és érdekes információkat találhatnak.

A Tennessee Brew Works nem az első sörfőzde, amely a nemzeti parkokból merít inspirációt: a Utah államban működő Uinta Brewery például egy egész sörcsaládot dobott piacra, amely szintén az ország természeti szépségeit állította reflektorfénybe.

Egy másik, idei megállapodás szerint pedig a Superior Bathhouse sörfőzde 55 évre lízingeli a Hot Springs Nemzeti Park egy történelmi épületét. Az üzlet értelmében a jövőben a sörgyártót terhelik a patinás épület fenntartási és javítási költségei. A tulajdonos, Rose Schweikhart kapott tehát egy, az igényeinek megfelelő, és Hot Springs különleges vizéhez közeli épületet, míg a nemzeti park mentesül egy jelentős költségtehertől.

Ez mindkét fél számára egy nyerő-nyerő szituáció”

– fogalmazott Schweikhart. 

Josie Fernandez, a Nemzeti Park vezetője szerint a megállapodásnak csakis pozitív hozadéka lesz, hiszen az épület továbbra is használatban áll, állagát megóvják, és a lízing eredményeképpen a park rendszeres bevételhez is jut, amelyet helyben, saját projektjeikhez használhatnak fel.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.