GasztroHírek  » 

Svájc: a kávé nem létszükséglet

Svájc: a kávé nem létszükséglet

2019.04.23.  | Orbán Szilvia

A svájci kormány indítványozza, hogy az ország hagyjon fel az évtizedeken át biztonsági tartalékként raktározott nyers kávébab készletezésével.

Svájc bejelentette, hogy a vészes időkre tartalékolt kávékészlet megszüntetését tervezi, írja a The Guardian. Ugyan a készletezés gyakorlata már évtizedek óta működik, a kormány véleménye szerint a kávé nem a túlélés alapfeltétele.

Az országban bevett gyakorlat, hogy alapélelmiszerekből – például cukorból, rizsből, étolajból vagy állati takarmányból – tartalékokat képez, ez volt a gyakorlat eddig a kávéval is:

a gyártókat, importőröket, pörkölőket és kereskedőket törvény kötelezte arra, hogy a nyers kávébabból vészkészletet tartsanak fent.

Az intézkedés még a két világháború idejére nyúlik vissza, s az elraktározott alapanyagok arra hivatottak, hogy esetleges háború, természeti katasztrófa, vagy járvány idején az országban minél kisebb gondot okozzon az áruhiány.

A kávé készletezési kötelezettség Svájcban 2022 végére lejár, ezután a tervek szerint a cégek szabadon rendelkezhetnének azzal, amit a raktáraik rejtenek.

„A Szövetségi Hivatal arra jutott, hogy a kávé nem létszükséglet” – mondja a kormány. „Alig tartalmaz kalóriát, ennélfogva – fiziológiai értelemben – nem járul hozzá a biztonsági élelmezéshez érdemi mértékben.”

A kávétartalékok leselejtezéséről szóló döntés idén év végére várható.

A tartalékképzés egyébként jelenleg 15 vállalatot érint (a Nestlét is beleértve), és a készlet nagyjából 15300 tonnát nyom, amely az ország háromhavi fogyasztásának megfelelő mennyiség.

A Nemzetközi Kávészövetség adatai szerint a 8,5 millió svájci lakosra mintegy 9 kilónyi kávéfogyasztás jut évenként, amely elhomályosítja a britek 3,3 kg-os átlagát, de az amerikaiak 4,5 kilogrammját is jócskán felülmúlja.Éppen ezért érthető, hogy nem mindenki örül a készletek megszüntetéséről felröppent híreknek. A Réservesuisse nevű szervezet, amely a svájci vészkészleteket felügyeli, tavaly arra kérte a Szövetségi Hivatalt, hogy vizsgálja felül javaslatát.

A szervezet szerint a 15 készletezésre kötelezett vállalat közül 12 ugyanis szeretné továbbra is folytatni a biztonsági tartalékképzést, amelyet a kínálati lánc alappillérének tart. Mások arra mutattak rá, hogy az ital egészségügyi hasznossága – főként vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt – jelenleg meglehetősen alulértékelt.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.