GasztroHírek  » 

Remek lesz a 2017-es magyar bor

Remek lesz a 2017-es magyar bor

2018.03.09.  | MTI

Kiváló évjárat volt a tavalyi a magyar boroknál, hangsúlyozták többen is a XVII. Országos Syngenta Borversenyen tapasztalataira hivatkozva a cég által szervezett országos szőlész-borász találkozón Siófokon csütörtökön.

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára elmondta, 2017-ben 53 ezer hektárnyi területről 450 ezer tonnányi szőlőt szüreteltek le, valamivel többet, mint a korábbi évben. Tavaly összesen 3 millió liter seprős bor készült, ami az előző évekhez hasonló mennyiséget jelent, ám a minősége kiemelkedően jó. 

Varga Zoltán, a világ sok országában növényvédő szereket, vetőmagokat előállító és forgalmazó Syngenta kampánymenedzsere az elmúlt évi szőlőtermesztési szezont növényvédelmi szempontból átlagosnak nevezte, a kemény tél, a tavaszi fagyok, majd a szárazság és a néhány borvidéket elérő jégverés ellenére. 

A szőlőbetegségekről szólva elmondta, az elmúlt években állandó kihívást jelentő lisztharmat ellen korán és intenzíven kellett védekezni, és az idén is határozott lépéseket kell tenni. Már csaknem az összes borvidéken megjelent a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó szőlőkabóca, amely nagy veszélyt jelenthet a jövőre nézve. A védekezés ellene újabb kihívást jelent a szőlőtermelők számára. 

Vajda Beáta, a Syngenta marketingvezetője arról beszélt, hogy a gazdálkodók korszerű technológiákat alkalmaznak, amelyek minőségi alapanyagot eredményeznek a borkészítéshez. Úgy látja, egyre nagyobb az igény a magasabb minőségű borok iránt, és ha az időjárás megfelelő lesz, akkor idén is olyan kiváló termésre lehet számítani, mint tavaly.

Janky Ferenc, a borverseny elnöke (a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszékének nyugalmazott docense) kifejtette, a tavaly hordókba került vörösborok pár év múlva fognak beérni.

Egészen biztos vagyok abban, hogy még sokat fogunk hallani ennek a kitűnő évjáratnak a borairól"

- fogalmazott.

A borversenyre rekordszámú, 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről.

A legjobbaknak járó SynVino-díjban a szekszárdi Schieber Pincészet 2011-es Solutio Perfecta CS cabarnet sauvignon-ja, a Tokajicum Borház Kft. 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a tolnai Tomolik Pincészet 2017-es Cabernet Rozéja, valamint a badacsonyi Varga Pincészet 2016-os Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát bora részesült.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.