GasztroHírek  » 

Szellem a fazékból - Háromszázadik adásához érkezik Vinkó József rádióműsora

Szellem a fazékból - Háromszázadik adásához érkezik Vinkó József rádióműsora

2019.10.29.  | MTI

Háromszázadik adásához érkezik szombaton Vinkó József Szellem a fazékból című gasztrotörténeti műsora, amely szombat délelőttönként hallható a Kossuth Rádión.

Hat évvel ezelőtt indult el a Szellem a fazékból, azóta szinte nem is volt olyan hét, hogy kimaradt volna adás - idézte fel Vinkó József dramaturg, újságíró, gasztrotörténész.

A rendszerint 300-350 ezres hallgatóságú rádióműsor minden héten új témával jelentkezik.

Szó volt már a rántott csirkéről, Krúdyról, a régi szakácsokról és szakácskönyvekről, a zserbóról, a töltött paprikáról vagy arról is, hogy mit evett József Attila, az éhező poéta. Az egyik legszórakoztatóbb adás például a zsíroskenyérről, vagyis a "zsírosdeszkáról" készült - említett néhány példát.

Vinkó József mellett olyan színészek idézik fel az írók, költők, gasztronómusok aktuális témához kapcsolódó sorait, mint Szilágyi Tibor vagy Szombathy Gyula.

Ennek a műsornak az volt a legnagyobb találmánya, hogy a gasztronómiát a legmagasabb szintű irodalom segítségével mutatja be, lehetőleg persze iróniával és öniróniával

- mondta a műsorvezető, aki elárulta:

már szépirodalmat is úgy olvas, hogy elsősorban a gasztronómiai utalásokat keresi Jókaiban, Mikszáthban, Gvadányiban, Proustban, de még Simenon krimijeiben is.

A jubileumi, 300. adás a leves történetét tekinti át a rántott levestől a Pethes-levesig, bizonyítva: "nem lovas nemzet vagyunk, hanem leves nemzet" - mondta Vinkó József.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.