GasztroHírek  » 

Szeretne szarvasgombát gyűjteni?

Szeretne szarvasgombát gyűjteni?

2017.04.05.  | MKO

A népszerű és drága szarvasgomba idehaza is sikerrel gyűjthető – aki erre adná a fejét, nem árt, ha előbb alaposan tájékozódik.

2017. április 30-ig kell érvényesítés céljából beküldeni a 2017 előtt kiállított trifla gyűjtési naplókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz. Az érvényesített naplók postázása május első hetében kezdődik. Fontos, hogy érvényes gyűjtési napló nélkül nekifogni tilos!

A gyűjtési naplókat – a Nébih honlapjáról letölthető formanyomtatvánnyal együtt – személyesen vagy postai úton lehet eljuttatni a hivatalhoz. Ennek módjáról részletesen a hivatal weboldalán tájékozódhatnak a gyűjtők.

A beérkezett naplókat évszámmal ellátott hologramos matricával érvényesítik, amelynek hatálya 2018. április 30-ig tart. Azok, melyeket tulajdonosaik határidőre nem küldenek meg a hatóságnak, 2017. május 1-el érvényüket vesztik.

Tudta?

A földalatti gombák gyűjtéséről szóló 24/2012 (III.19.) VM rendelet előírása alapján 2013-tól szarvasgombát csak az gyűjthet, aki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szervezésében tartott, a trifla gyűjtésére vonatkozó hatósági jellegű képzést eredményesen elvégezte.

Az oktatás tananyaga – a rendeletben foglalt kritériumoknak eleget téve – felöleli a földalatti gombák, a gazdanövények és az élőhelyek ismeretét, a gyűjtés szabályait, a forgalmazást, az ellenőrzést, és a gyűjtés természetvédelmi vonatkozásait.

Hatósági jellegű képzést az alábbi szervezetek tartanak:

  • Első Magyar Szarvasgombász Egyesület
  • Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete

Az aktuálisan meghirdetett tanfolyamok megtalálhatóak a Nébih és a fenti szervezetek honlapjain. A képzést záró vizsgát eredményesen teljesítők részére tanúsítványt és gyűjtési naplót állítanak ki. 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább