GasztroHírek  » 

Szigorú volt, mert szerette Tokajt

Szigorú volt, mert szerette Tokajt

2019.05.20.  | MKO

Szigor és a szeretetteljes következetesség – ez jellemezte Takács András munkáját. Szellemisége és borvidéki tevékenysége olyan folyamatokat indított el, amely sok helyi szereplőben megerősítette a közös és egyéni felelősségvállalást Tokaj-Hegyaljáért.

Az általa elképzelt Tokaj-Hegyalja Program a világörökségi értékeken alapult. Annak fontosságára mutatott rá, hogy Hegyalja közössége legyen önszerveződő, kezdeményező, a borvidék vállaljon felelősséget magáért és ennek megfelelően dolgozzon és fejlődjön.

A díjat 2014-ben alapította a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság, amelyet a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék Világörökségi Gondnoksága támogat, azzal is, hogy elvégzi a díjhoz kapcsolódó menedzsment- és koordináló munkát.

A Takács András Emlékdíj célja:

  • hogy Takács András szellemiségére való emlékezés mélyítse a borvidék minden szereplőjében az együttgondolkodást,
  • hogy megvalósuljon a borvidéki világörökségi értékek megőrzése, szakmai érvekkel alátámasztott eszmecserékkel,
  • hogy megteremtődjenek a világörökségi értékek megőrzésére, ,
  • hogy azon személy vagy közösség kapja az elismerést, aki a legtöbbet tette adott évben (vagy egy időszakban) a világörökségi értékek megőrzéséért, illetve fejlesztéséért.


A díjazottak felterjesztésére egy közel 20 fős javaslattevő borvidéki társaság alakult, amelybe

olyan véleményformálók kaptak meghívót, akik egyrészt szellemiségükben, másrészt véleményformáló és szakember tekintélyükben az egész Tokaj-Hegyalját tudják képviselni, minden tématerületen.

A felkért társasági tagok egy-egy személyt jelölnek, indoklással, amelyet eljuttatnak a menedzsment szervezetnek. A döntést Takács András hozzátartozói, a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság és a borvidéki Világörökségi Gondnokság hozza meg. Ha adott évben nincs elismert személy, a díj nem kerül átadásra.

  • A Takács András Emlékdíj eddigi díjazottjai
  • 2015: Rák József, Hercegkút polgármestere
  • 2016: Salamin Ferenc és Kovács Ágnes, építészek
  • 2017: Tokaj-Hegyalja Piac
  • 2018: Nagy Kornél történész


A következő díj átadása május 27., hétfőn a Tokaji Világörökségi Szakmai Napon lesz.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.