GasztroHírek  » 

Szigorúan ellenőrzött sörök Diósgyőrben

Szigorúan ellenőrzött sörök Diósgyőrben

2018.04.20.  | MKO, forrás: kocsmaturista.hu, fotó: szabog.com

A KSE (Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete) a 25. ünnepi születésnapja alkalmából a Diósgyőri várban rendezte meg az idén először sörmustrával összekötött éves sörversenyét.

"Nagy ünnep ez számunkra." – mondta Gyenge Zsolt, az egyesület elnöke. Büszke arra, hogy a rendszerváltás után frissen, és jóval a mai sörforradalom előtt alapult érdekvédelmi szervezet máig fejlődés mentén létezik. A versenystatisztikákban annak idején nagy lépés volt elérni a 100 versenyző sört. Idén végeredményképp 268 sör mérkőzött meg összesen 67 sörfőzdétől.

Páran határon túlról érkeztek -  legtávolabbról egy azerbajdzsáni tétel!

A bírálat asztaltársaságokra (panelekre) felosztva történt. Sörfőzők, sörírók és a szakma más irányból érintett résztvevői ültek össze, köztük is nemzetközi bírókkal. Egy-egy panel összes résztvevője megkóstolta és formanyomtatványon értékelte ugyanazt a sört, a nemzetközi szabványrendszer alapján, többféle szempont szerint. Vizsgáltak illatot, megjelenést, ízt, kortyérzetet, összbenyomást és vadászták az esetleges ízhibákat. Az elérhető maximális 50 pontszámból 30 ponttól járt a bronz-, 38 ponttól az ezüst-, és 45 ponttól az aranyfokozat.

Késmárky Kata, a Kapucinus Sörfőzde főzőasszonya szerint értékelés alatt nincs susmus: nem befolyásolják egymást, de ha mindenki kész, megvitatják. Persze a legnagyobb örömöket és legnagyobb fintorokat nehéz visszafogni az arcokon. Sajnos többek szerint

voltak meglepően rossz, hibás sörök

és érezhetően elkülönültek az évtizedes múltú és az újhullámos főzdék a milyenség tekintetében – persze nem kizárólagossággal.

Bronzminősítésből 110 darab, ezüstből 58 darab, de aranyból csak hét született, melyek közül az asztalok követei közös döntéssel egy sört a verseny bajnokának., „grand championnak” választottak (Mad Scientist: Cookie Monster), további kettőt pedig gyémánt tanúsítvánnyal emeltek ki (Fehér Nyúl Brewery: Fehér nyúl APA és MONYO Brewing Co.: Boris, the Blade 2017)

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.