Receptek

Tökéletes hókifli

Nábelek Zsófia receptje

2020. július 20.

Hókifli
Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 100 g vaj
  • 100 g sertészsír
  • 1 ek porcukor
  • 100 g tejföl
  • 20 g élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 100 g tej

A töltéshez:

  • szilvalekvár
  • kb. 200 g porcukor
  • 1 vaníliarúd vagy 1 csomag vaníliás cukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A hókiflit könnyen és gyorsan elő lehet készíteni, de a töltögetős-tekergetős műfajra azért kell némi időt szánni. A hókiflinek két változata van, az egyik a töltött (általában lekvárral, vagy főzött dió, esetleg máktöltelékkel), a másik valamilyen darált maggal dúsított tésztájú, vagyis töltetlen fajta. Bármelyiket jól lehet variálni, de alapvetően nagy különbség van a két kiflike felépítésében.

A töltetlen hókiflik

tésztája omlós, néha porhanyós, és általában hosszabb ideig elállnak, mivel leginkább egy nagyon intenzív, gazdag linzertésztára hasonlítanak, tehát minden egyes dobozban töltött nappal csak finomabbak lesznek.

Lehet kísérletezni a zsiradékkal: használhatunk vajat, zsírt, hájat vagy ezeknek valamilyen keverékét, nálunk a zsír és a vaj fele-fele arányú keveréke a nyerő.



A magoknál

hagyományos a mandula, a dió, de lehet pisztáciával, mogyoróval, akár pekándióval is készíteni.

A legjobb, ha a felhasznált magból egy keveset durvára vágunk, hogy egy kicsit megtörje a tészta monoton omlósságát. Fűszerek közül a vanília (márhogy a rendes, nem a vanillin), fahéj, porrá őrölt kardamom, szegfűbors, feketebors, koriander illenek a legjobban ezekhez a magvakhoz, de citrushéjakkal is lehet villantani, például egy pisztáciás, lime-héjas, enyhén sós hókiflinek biztos sokan örülnek, akár ajándékként is.

A legnagyobb kedvenc viszont a lekvárral töltött hókifli, amihez a zserbóéhoz hasonló élesztős-omlós tésztát használunk. Frissen a tészta az élesztőtől és a zsiradékoktól egészen puha, aztán ahogy hűl és pihen (akár napokat is), a tészta megfeszül, de nem válik szikkadtá vagy porhanyóssá. Itt is indokolt sertés- vagy mangalicazsírhoz nyúlni, ezek a zsiradékok segítenek megőrizni a tészta puhaságát és egyszerűen jobb ízű lesz tőle a kifli.

Ha valakit zavar a zsír íze, azt nem teljesen értjük, de fele-fele arányban keverve a vajjal eltűnik a jellegzetes állat-íz.

Kacsa- és libazsírral viszont ne itt próbálkozzanak, mivel hűtő-hideg állapotukban is folyékonyak, a tésztát is túl lággyá tennék.

Tölteléknek legjobb a házi, sűrű szilvalekvár, a hígabb lekvárokat kerüljék. Higgyék el, nem tragédia, ha kifolyik a töltelék sütés közben, mert valamennyit a tészta is felszív, de könnyebb dolgozni egy sűrű szilva- vagy ribizlilekvárral. Minél több cukor van a lekvárban, annál nagyobb az esély, hogy kifolyik.

Hókifli elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, ebben a porcukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, hozzáadjuk a sót, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Gyorsan sima tésztát dagasztunk belőle és szobahőmérsékleten egy órát kelesztjük.



Mikor a duplájára kelt kisebb diónyi gombócokat szaggatunk belőle.



Ezeket egyenként vékonyra nyújtjuk, nagyjából háromszög alakúra.



A felső harmadára egy kiskanálnyi lekvárt teszünk, ráhajtuk a tésztát.



Feltekerjük és kiflik formázunk belőle.



180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt világosra sütjük. Még forrón a vaníliás cukorba forgatjuk.


édesség , hókifli , sütemény , liszt , vaj , zsír , porcukor , tejföl , élesztő , tej , szilvalekvár , vaníliarúd , vaníliás cukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra