GasztroHírek  » 

Jó lesz a szőlőtermés az egri és a mátrai borvidéken

Jó lesz a szőlőtermés az egri és a mátrai borvidéken

2017.09.14.  | MTI

Heves megye mindkét borvidékén, az egrin és a mátrain korábban kezdődött a megszokottnál a szüret, a gazdák jó minőségű szőlőtermésre számíthatnak.

Tarsoly József, az Egri Hegyközség hegybírája és Nyilas János, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke szerint míg a megyeszékhely térségében az időjárás okozta károk miatti terméskiesés nem volt számottevő, addig Gyöngyös környékén megviselte a fagy és a jégverés az ültetvények egy részét. A várható minőségre nem lehet panasz.

Az 5450 hektáros ültetvényű, harmadik legnagyobb magyarországi borvidéken, az egrin a tavalyival egyező termésmennyiség várható. A termést csökkentették a késői, főként a fiatalabb ültetvényekben kárt okozó fagyok. A hegybíró szerint a jégverés alig okozott veszteséget, mivel a borvidéken jégelhárító rendszer működik, immár ötödik éve. Kifejtette, az elkövetkező hetek időjárása határozza meg véglegesen, hogy mennyit tudnak szüretelni a gazdák. A középérésű szőlőknek jókor jött a júliusi eső, de a korai fajtákra is jó hatással volt. Így a must cukorfoka 17 körüli a szüret kezdetén.

Az Egri­ borvidéken Andornaktályán, Ostoroson és Novajon indult legkorábban a szüret, szeptember közepére a termés felét már leszedik. A legnagyobb mennyiséget adó leányka, rizlingszilváni, királyleányka betakarítása is elindult pár napja, a tavalyi felvásárlási árak jellemzik az Egri borvidéket, országosan a szőlőár itt a legmagasabb.

Nyilas János, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke elmondta: a korai szőlőfajtákat már betakarították az ország második legnagyobb, hatezer hektáros borvidékén. A  téli fagy, az áprilisi zöld fagy, és a május 13-i nagy jégverés miatt lesz kevesebb az idei termés a borvidéken. Ennek ellenére a termésátlag eléri a hét tonnát. A szeptember első napjaitól szedett középkorai fajtáknál - muscat ottonel, zengő, zenit - a már leszedett korai fajtákhoz hasonlóan az átlagosnál jobb a minőség, egyes fajtáknál csúcsminőség is várható.
Ebben a hónapban a szőlőmennyiség nyolcvan százalékát - 40 ezer tonnát - leszedik. A Mátrai borvidéken nincs elég munkaerő, főleg a kistermelők vannak bajban. Megoldás lehet a kombájnos betakarítás, amelyet egyre több közép és nagyüzemben alkalmaznak.

Csernyik István nagyrédei hegybíró szerint a szőlősgazdáknak nemcsak az időjárás okozott nehézséget, a vadkárok is jelentősek. Folyamatos a munkaerőhiány is. A hegybíró elszomorítónak nevezte a felvásárlói árak stagnálását. Sokan inkább a pálinkafőzőknek adták el a szőlőt, akik kilóját 160-200 forint körül vették, szemben a 120 forintos felvásárlói árral.

A kétszázhúsz éves egri szőlészeti, borászati családi tradícióval rendelkező Árvai Sándor szerint az idei viszonylag kevés csapadék ellenére nagyon szép évjáratnak nézünk elébe. Hozzátette, az évjáratot még a következő hetek időjárása is befolyásolja: a félnapos áztató esők a szemeket még hizlalhatják, lédúsabb lehet a termés.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább