GasztroHírek  » 

Szulló Szabina és Széll Tamás is Gundel-díjat kaptak

Szulló Szabina és Széll Tamás is Gundel-díjat kaptak

2019.09.24.  | Réthly Ákos

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2014-ben alapította meg azt a szakmai díjat, amelyre olyan személy jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

A díjat az ikonikus jelentőségű vendéglősről nevezték el. Ennek megfelelően azok részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly (1883-1956) életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra.2019-ben 14 kiválóságára érkezett jelölés, a szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján

az idei díjazott a Szulló Szabina - Széll Tamás séfpáros valamint Meskál Tibor lettek.

Szulló Szabina 1992-ben kezdte a pályát. 2011-ben az Onyx Étterem executive séfjeként ő volt az első, aki Michelin csillagot kapott a közép-kelet európai régióban. 2016-ban az ő elnökletével győz a magyar csapat a Bocuse d’Or Európa döntőjén. 2017. februárjában Széll Tamással együtt közös bisztrót nyitottak Stand25 néven, ahol küldetése a magyar konyha és a magyar alapanyagok bemutatása. 2018. júliusában Széll Tamással nyitott Stand nevű fine dining éttermüket 2019. márciusában Michelin csillaggal tüntették ki.

Széll Tamás 14 éves korától a Kempinsky Szálloda konyháján dolgozott, 2008-ban és 2010-ben megnyerte a legrangosabb hazai melegkonyhás szakácsversenyt, a Hagyomány és evolúciót. 2011-ben az Onyx Éttermet Michelin-csillaggal ismerték el az országban másodikként, majd 2012-ben ő képviselte Magyarországot a Bocuse d’Or európai döntőjében. 2016-ban megnyerte a Bocuse európai döntőjét. 2017-ben a világdöntőjében a 4. helyezést és a legjobb húsétel különdíját szerezte meg. 2017 februárjában

Szulló Szabinával saját bisztrót nyitottak a Hold utcai piacon Stand25 néven, mely hamarosan Bib Goumand minősítést kapott.

2018. júliusában indult a Stand nevű fine dining éttermük, amit 2019 márciusában Michelin-csillaggal tüntették ki.

Meskál Tibor a Corinthia Hotel Budapest Senior Duty managere. A világ számos pontján dolgozott, majd 1996-ban hazatérve a Gundel Étterem szaktanácsadója, teremfőnöke, majd a Fórum Hotel Éttermi Igazgatója. Később a Hotel Gellért rendezvényigazgatója. 3 évig vezette a Magyar Bármixer Szövetséget, és alapító tagja a Schnitta Sámule Magyar Gasztronómiáért Egyesületnek. Számos hazai tanuló és felnőtt versenyen zsűrizik. Szakkönyvek szerkesztője, aktívan részt vesz az új generáció oktatásában.

A kitüntetés ünnepélyes átadására 2019. november 24-én, vasárnap kerül sor a Magyar Vendéglátósok Ipartestülete által szervezett gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint a sajtó részvételével Budapesten, az idén 125 éves Gundel Étteremben. Az idei változás nemcsak abban lesz, hogy végre az őt megillető helyére kerül a rendezvény, hanem abban is, hogy a gálaebéd menüsorának megtervezéséről és a közreműködő séfek felkéréséről az előző évi Gundel Károly díjazott,

jelen esetben Rosenstein Tibor gondoskodik.

Az eseményen bemutatásra kerül majd Gyimesi Zsuzsa szerkesztő által összeállított „Az ízvezető” című Jakabffy László emlékére készült könyv, amelyben volt kollégái, barátai idézik fel alakját, a közös pillanatokat, s megjelennek saját, házi receptgyűjteményének legfontosabb receptjei is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.