GasztroHírek  » 

Szuper köretek a hétvégi sütögetéshez

Szuper köretek a hétvégi sütögetéshez

2018.06.08.  | Orbán Szilvia

Mit szépítsük? Imádunk bográcsozni és grillezni! Rajongunk a napsütésért, a madárcsicsergésért, a kültéri sütés-főzés hangulatáért – és persze a tűzön készült ételek semmivel össze nem téveszthető, füstös ízéért, illatáért. Ha grillezésre készülünk, néhány kreatív és színes körettel még inkább feldobhatjuk a kinti étkezést.

Egy igazán jó köret a megszokott tarja-csirke-kolbász kombót, saslikot vagy hamburgert is új szintre emeli. Habár kétségkívül finomak, ne ragadjunk le mindig a paradicsom- vagy görög salátánál, hanyagoljuk kicsit a majonézes káposztát, keressünk a grillre dobott cukkini és burgonyaszeletek helyett más alternatívát. A today.com listájából válogattunk.

Majonéz nélküli krumplisaláta (6-8 főre)

Ez a tahinitől krémes, laktató és frissítő saláta a legelvakultabb majonézrajongót is meggyőzi.

Hozzávalók:

  • 2 kg burgonya (sárga)
  • ½ csésze almaecet
  • 1 nagyobb mogyoróhagyma felaprítva
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma felaprítva
  • ¼ csésze tahini
  • 2 ek barnacukor
  • 1 ek + 1 tk dijoni mustár
  • 1 ek + 1 tk magos mustár
  • 2-3 nagyobb sonkahagyma vékonyra szeletelve

Elkészítés:
A megmosott krumplit vágjuk nagyjából egyforma darabokra, és sós vízben főzzük meg. Amíg a burgonya fő, készítsük el a dresszinget. A felaprított hagymákat 5 percig áztassuk az almaecetben, hogy picit puhuljanak, majd keverjük el őket a tahinivel, a cukorral és a mustárokkal. A leszűrt, megfőtt krumpli levéből hagyjunk meg körülbelül fél csészényit, és a burgonyát keverjük össze az öntettel. Ha szükséges, a főzőlé óvatos adagolásával lazíthatunk az állagon. A végén keverjük a salátához a vékony hagymaszeleteket is. Érdemes egy nappal hamarabb elkészíteni. Tálalás előtt kóstoljuk meg, és ha kell, sózzuk utána. Melegen és hidegen is finom.

Nyári succotash

A succotash eredetileg egy észak-amerikai indián étel, amely alapvetően kukoricából és valamilyen hüvelyesből áll. Az idők folyamán a bevándorlók átvették, és alakítottak az ételen, amely ma már inkább a fenti alapanyagokból álló ételcsoport összefogalaló neveként szerepel az amerikai gasztronómiában.

Hozzávalók:

2 gerezd fokhagyma felaprítva

  • 3 cső kukorica
  • 25 dkg zöldbab
  • 2 közepes cukkini
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • citromlé, só, bors (ízlés szerint)

Elkészítés:
Készítsük elő a zöldségeket: a zöldbabot és a cukkinit vágjuk a kukoricaszemekhez nagyjából hasonló méretűre. A csöves kukoricáról egy éles késsel vágjuk le a szemeket. Egy nagyobb edényben, közepes lángon olvasszuk fel a vajat, és adjuk hozzá az olajat. Dobjuk a zsiradékra a fokhagymát, és várjuk meg, amíg illatozni kezd. Akkor adjuk hozzá a zöldbabot, pároljuk 3-5 percig, majd a cukkinit, amellyel további 3 percig folytassuk a párolást, végül keverjük az elegyhez az édes kukoricaszemeket. Néhány perc után sózzuk, borsozzuk és csavarjunk rá citromlevet.

Cukorborsós sült kukorica és quinoa saláta (4-6 főre)

A csípős, fehér balzsamecet remek ízeket kölcsönöz ennek az egyszerű, könnyen szállítható salátának. Kínálhatjuk hidegen és melegen is, biztosan sikerünk lesz vele.

Hozzávalók:

Az öntethez

  • ¼ csésze víz
  • ¼ csésze fehér balzsamecet
  • ¼ csésze dijoni mustár
  • 1 tk só
  • ½ tk bors
  • 2 löttyintésnyi csípős szósz
  • ½ tk méz
  • ½ csésze olaj

A salátához

  • 1 csésze zöldfűszer felaprítva (bazsalikom, petrezselyem, tárkony, snidling) ízlés szerint
  • só, bors
  • 2 csésze quinoa
  • ¾ csésze feta szétmorzsolva
  • 2 csésze cukorborsó (édes, héjas zöldborsó)
  • 45 dkg sült kukoricaszemek

Elkészítés:
Először készítsük el az öntetet: töltsük turmixba a vizet, olajat, ecetet, a mustárt és a csípős szószt, majd a száraz hozzávalókat. Turmixoljuk össze alaposan, és a dresszinget tartsuk hűtőben vagy használjuk fel azonnal.
A salátához leírás szerint készítsük el a quinoát. A cukorborsót vágjuk vékony csíkokra. A sült kukoricát, a borsót és a zöldfűszereket adjuk a quinoához, majd öntsük rá a dresszinget és alaposan keverjük el. Amikor már jól elkevertük, óvatosan forgassuk a salátába a fetasajtot.

Fetás-rukkolás görögdinnye saláta

A borsos ízhatású rukkola nagyszerű kontraszt a krémes fetával és a lédús, édes görögdinnyével. Vigyázzunk: ez a végtelenül egyszerű saláta igazi nyári kedvenc, amelyért könyörög, aki már kóstolta.

Hozzávalók:

  • 2 csésze rukkola
  • 1/3 csésze vöröshagyma vékonyra vágva
  • ¾ csésze görögdinnye falatnyi darabokra vágva
  • 1/3 csésze feta vagy kecskesajt szétmorzsolva
  • 1,5 ek olívaolaj
  • friss citromlé ízlés szerint

Elkészítés:
Egy nagy tálban óvatosan keverjünk mindent össze, és tálalásig hagyjuk hidegen.

Mentás citrussaláta

Színpompás, szemet-szájat gyönyörködtető finomság a legkülönfélébb ízű és színű citrusfélékből.

Hozzávalók:

1 rózsaszín grapefruit
1 sárga grapefruit
2 cara cara (pirosas-rózsaszín húsú) narancs
2 vérnarancs
8 kumquat (apró kínai aranynarancs) kimagozva, vékonyra szeletelve
lime a tálaláshoz
½ vöröshagyma vékony karikákra szeletelve
¼ csésze extraszűz olívaolaj
2 ek frissen facsart narancslé
1 ek fehér balzsamecet
2 ek friss menta felaprítva + néhány levél a tálaláshoz
2 tk méz
só, bors

Elkészítés:
Reszeljünk le 1 tk grapefruit- és 2 tk narancshéjat, tegyük félre, aztán készítsük elő a gyümölcsöket: a grapefruit és a narancs alját és tetejét vágjuk le, majd körben egy éles késsel fentről lefelé haladva hámozzuk meg őket, hogy megszabaduljunk a keserű fehér héjtól. Az így megtisztított gyümölcsöket karikázzuk fel, magozzuk ki. A kínai narancsot szintén magozzuk ki és szintén karikázzuk fel. A lime-ból vágjunk hasábokat. Az összes gyümölcsöt rendezzük el egy tálcán úgy, hogy a színek szépen váltakozzanak, majd szórjuk meg őket a hagymakarikákkal.
Egy kisebb tálban a narancs- és grapefruithéjat keverjük össze az olajjal, az ecettel, a mézzel, a felaprított mentával, és a narancslével. Sózzuk, borsozzuk, és löttyintsük a tálcán elrendezett hagymás gyümölcsökre. Díszítsük a mentalevelekkel és tálaljuk.


Könnyű ázsiai stílusú káposztasaláta

Egyszerre gyömbéres, ropogós, édes, savanyú és sós – mi kell még?

Hozzávalók:

  • 1/3 csésze olívaolaj
  • ¼ csésze rizsborecet
  • ¼ csésze finomra reszelt répa
  • 1 lime leve
  • 1 ek halszósz
  • ½ csésze szójaszósz
  • 2 tk finomra reszelt gyömbér
  • 2 tk finomra reszelt fokhagyma
  • 2 tk cukor
  • 8 csésze kínai kel finomra szeletelve
  • 4 csésze vöröskáposzta finomra aprítva
  • 2 chilipaprika kimagozva, vékony csíkokra vágva
  • 3 csésze borsóhüvely összevágva
  • ¼ csésze friss koriander
  • ½ csésze pirított szezámmag

Elkészítés:
Először elkészítjük az öntetet. Ehhez egy közepes méretű tálban összekeverjük az olajat, az ecetet, a répát, a lime levét, a halszószt, a gyömbért, a fokhagymát és a cukrot. Egy nagyobb tálba halmozzuk a maradék hozzávalókat, majd hozzáöntjük a dresszinget. Sózzuk, borsozzuk és tálalás előtt megszórjuk a szezámmaggal.

Könnyű paradicsomlepény (6 személyre)

Ez a frissítő, egyben tartalmas nyári köret a legtöbb grillen készült húsféléhez jól passzol.

Hozzávalók:

  • 1 hűtőpultban kapható omlós tészta
  • 1 csésze ricotta
  • ½ csésze frissen reszelt parmezán
  • 2 ek finomra aprított bazsalikom + néhány kisebb levél a tálaláshoz
  • 1-2 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 70 dkg (heirloom) paradicsom felszeletelve
  • balzsamecet a tálaláshoz

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 230 ˙C-ra. A tésztát illesszük pite/lepényformába úgy, hogy a peremére is jusson bőven tészta. (Ha visszahajtjuk, még jobb, mert így vastagabb lesz a lepény pereme.) Egy villával szurkáljuk meg a tészta alját és oldalát. Süssük nagyjából 10 percig, amíg a tészta aranybarnára sül, majd tegyük félre, míg kihűl. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a tölteléket: egy tálban a ricottát, a parmezánt, a bazsalikomot és 1 ek olajat keverjünk össze, majd sózzuk és borsozzuk a keveréket. Amikor a tészta kihűlt, a keveréket egyenletesen oszlassuk el a formában, majd rétegezzük rá a paradicsomszeleteket, váltogatva a színeket (ha van több színünk). A tetejét csöpögtessük meg kevés olajjal és balzsamecettel, majd díszítsük bazsalikomlevelekkel. Ha szükségesnek érezzük, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, és néhány percre tegyük hűtőbe, amíg a sajt kicsit megszilárdul.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.